Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

"Det är veckans höjdpunkt"

Hjärtligt retsam, det är två ord som sammanfattar Ibbe Kryeziv och Alexander Krokfors relation. De lärde känna varandra för ett år sedan när Ibbe blev Alexanders kontaktperson.

"En snickerskaka, tack". Alexander Krokfors och Ibbe Kryeziv beställer alltid samma sak på sin månadsvisa fika på Överby. En tradition de båda uppskattar. I ett år har det känt varandra, det är lika länge som Ibbe har varit Alexanders kontaktperson.

– Jag gjorde praktik på ett korttidsboende och där fick jag reda på att kontaktpersoner fanns. Jag gillar att jobba med människor och det var den drivkraften som gjorde att jag sökte, säger Ibbe Kryeziv.

Alexander Krokfors, som har en funktionsnedsättning, har ett beslut från Vänersborgs kommun som ger honom rätt till en kontaktperson. För ett år sedan parades han ihop med Ibbe, något som inte är svårt att förstå då de delar ett stort intresse för fotboll.

– Jag tror att fotbollen var den största faktorn till att vi matchades ihop. Många av våra träffar har handlat om fotboll. Vi kollar på fotboll, spelar Fifa och snackar mycket fotboll när vi ses, säger Ibbe.

– Vi är nästan sjukligt intresserade av fotboll båda två, säger Alexander.

Vilket som är det bästa laget är det inte överens om. Alexanders hjärta klappar för Vänersborgs IF medan Ibbe har ett förflutet i Vänersborgs FK.

– Fast du kommer börja gilla VIF, säger Alexander.

Förutom fotboll har de båda nära till skratt. De tycker om att retas med varandra, alltid med glimten i ögat.

– Jag skulle säga att det karaktäriserande för vår relation är att den är retsam. Det är aldrig någon träff som är tråkig. Vi skrattar väldigt mycket, det är nästan det enda vi gör, säger Ibbe.

"Det bästa med att vara kontaktperson är att du utvecklas som människa även om du inte vet om det"

De ses en gång i veckan och hittar på olika saker som att kolla på bilar eller gå på fotboll.

– Att träffa Ibbe är veckans höjdpunkt. Det är roligt att hitta på saker som inte personal (på boendet där Alexander bor reds anm) gör. Det hade varit tråkigt om jag inte haft Ibbe, jag hade kanske känt mig ledsen, säger Alexander Krokfors.

Även om Ibbe är Alexanders kontaktperson har deras relation utvecklas mer till en kompisrelation.

– Jag tänker inte att det är ett jobb utan det är som att träffa en kompis. Det bästa med att vara kontaktperson är att du utvecklas som människa även om du inte vet om det. Man blir ödmjuk, säger Ibbe.

Hur länge till Ibbe kommer vara Alexanders kontaktperson är det ingen av dem som vet. Men den vänskap som växt fram är en vänskap som räcker livet ut.

 

Läs också: