Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Daniel Aronsson och Bert Karlsson inspekterar ett av de nya områden som växer fram på Ursands camping. Men framtida investeringar kan utebli, om kommunen inte vill sälja eller skriva ett tomträttsavtal.

"Det vill åt mig personligen"

Bert Karlsson är kritisk till förslaget att han inte ska få köpa Ursand och menar att beslutet är riktat mot honom personligen.

Bert Karlsson, som driver Ursands camping och resort, vill köpa campingen av Vänersborgs kommun. Men så lär det inte bli, och det verkar inte heller aktuellt med ett tomträttsavtal.

I dagsläget äger kommunen marken och de flesta byggnaderna i anslutning till campingen. Bert Karlsson menar att det nuvarande arrendeavtalet gör det omöjligt för bolaget att kunna låna pengar till investeringar och att det inte ger något skydd för de investeringar som görs med bolagets egna medel.

– Vi kan ju inte bygga en massa på någon annans mark. Vi kan inte fortsätta att investera i det här, säger han.

Kommunen menar att beslutet beror på att man vill fortsätta ha rådighet över marken, men det argumentet köper inte Bert Karlsson. Även vid en försäljning så skulle stranden och vägen till stranden fortsatt vara till för allmänheten, i enlighet med detaljplanen.

– De gömmer sig bakom det där att de ska skydda allmänhetens intressen. Det är ju reglerat redan, tydligt och klart allting, säger Bert Karlsson, som även påpekar att kommunen kan få förköpsrätt vid en försäljning, så att bolaget inte kan sälja marken vidare utan att kommunen först får möjlighet att köpa tillbaka den.

Han vill i dagsläget inte säga att de kommer lämna Ursand om inte upplåtelseformen ändras, men att det samtidigt är omöjligt för dem att vidareutveckla campingen enligt detaljplanen. Det innebär att exempelvis planerna på en konferensanläggning med tillhörande brygga i en av vikarna inte kommer bli aktuell.

Daniel Aronsson, platschef på Ursands camping, menar att kommunen håller tillbaka en utveckling som skulle vara till gagn för såväl kommunen som dess invånare.

– Vi har 35 000 gästnätter i dag. Med de investeringar vi vill göra så kan vi få upp det till 150 000. Det skulle i sin tur generera 50 miljoner kronor årligen till kommunen, om man räknar in torghandel och allt. Vi har 25 anställda här sommartid men vi kunna sysselsätta uppemot 70 personer, säger han.

Förslaget från samhällsbyggnadsnämnden ska upp i kommunstyrelsen innan det beslutas om det i kommunfullmäktige, och än har varken Daniel Aronsson eller Bert Karlsson gett upp hoppet om att politikerna ska ändra uppfattning.

Samtidigt menar Bert Karlsson att kommunens politiker skapar ett ogynnsamt företagsklimat i allmänhet, och att de motarbetar honom i synnerhet.

Vad tror du är anledningen till att de inte vill sälja?

– De vill åt mig personligen. De vill åt Ny Demokrati som jag startade en gång i tiden. Men det kommer ett val till, säger han.