Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eleverna i Vänersborgs grundskolor är 154 fler än vad man trodde när budgeten togs.

Elevökning kostar skolorna miljoner

Antalet elever i Vänersborgs skolor fortsätter att öka. Nu måste barn- och utbildningsnämnden begära mer pengar till verksamheterna. – När vi räknade nu i januari såg vi att det blivit fler elever, säger förvaltningschef Anne-Len Kriewitz.

För en månad sedan berättade TTELA att det fortsatt ökande antalet elever i förskolan och grundskolan har gjort att kommunen måste revidera utredningarna kring hur många och stora skolorna behöver vara i framtiden.

De allt fler barnen gör att kraven på skolans organisation och ekonomi blir större redan nu.

När budget för 2017 antogs förra året gjordes de ekonomiska beräkningarna på att det skulle finnas 4 684 elever i Vänersborgs kommuns grundskolor.

 

Men när det i januari var dags att dra igång skolorna efter jullovet visade det sig att eleverna blivit ännu fler under hösten. Närmare bestämt fanns det ytterligare 154 barn som behövde undervisning.

– När man lägger en budget gör man en prognos, men när vi räknade nu i januari såg vi att det blivit fler elever, säger Anne-Len Kriewitz.

Och eftersom varje elev kostar drygt 95 000 kronor om året behöver barn- och utbildningsnämnden utöka sin budget för 2017 med 14,7 miljoner kronor.

– Vi har räknat ut vad en elev kostar i snitt och då är allt medräknat, säger Anne-Len Kriewitz.

I de beräkningarna finns kostnader som lärarlöner, lokaler och material med.

 

I mål- och resursplanen, alltså budgeten, för i år står det att nämnden ska få ersättning om elevantalet skulle öka ännu mer.

– I budgetförslaget skrevs det in, man hade väl en aning om att det skulle fortsätta att öka.

Och nu föreslås att nämnden ska begära de pengarna av kommunstyrelsen.

Eftersom politikerna redan har tänkt tanken att mer pengar kan behövas ska det inte vara några problem att få loss pengar.

– Nej, det hoppas jag verkligen inte, men vi kanske inte får allt vi begär, säger Anne-Len Kriewitz.