Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Populärt. Intresset är stort för Nabbensbergs herrgård, som nu är till salu. "Det är både ett lokalt och långväga intresse eftersom det är ett så speciellt objekt" säger mäklaren Svente Olofsson.

Ett av Vänersborgs äldsta hus är till salu

Nabbensbergs herrgård, med anor från 1700-talet, är till försäljning.… – Det är ett av Vänersborgs äldsta hus, säger Lars Bergström, byggnadsantikvarie på Västarvet kulturmiljö.

Nabbensbergs herrgård byggdes 1764 som en officersbostad och har under åren även fungerat som handelsträdgård, tegelbruk och privatbostad.

– Många för Vänersborg betydelsefulla och mäktiga personer har bott i herrgården, säger Vänersborgskännaren Per Hedqvist.

Huset är ett av Vänersborgs äldsta och det är nästan 400 kvadratmeter boyta. Skiffertaket är original, likaså golvet i stora salen. Herrgården är också utsmyckad med flera vägg- och takmålningar, öppna spisar och kakelugnar.

Förutom huvudbyggnaden så finns det bland annat en före detta arbetarbostad och förråd, enligt uppgift från 1700-talet, och en matkällare, enligt uppgift från 1600-talet, uthus, båthus och verkstad.

– Nabbensbergs herrgård har ett stort kulturhistoriskt värde, säger Lars Bergström.

Ur den kulturhistoriska byggnadsinventering som gjordes 1995 går att läsa:

"Vid Nabbensberg startade under slutet av 1700-talet ett av de många tegelbruk som funnits kring Vänersborg. Verksamheten upphörde vid 1960-talets mitt. Vid Nabbensberg, på Nygårdsängen, hade också Västgöta-Dals regemente sin mötesplats från 1680-talet till 1862 då verksamheten flyttade till Grunnebo hed. Enligt uppgift har Nabbensberg använts som officersmäss."

Det händer inte ofta att en herrgård från 1700-talet är till försäljning hos en mäklare.

– Det är ovanligt att de kommer ut på marknaden, säger Svante Olofsson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling.

Intresset för herrgården är stort, enligt Olofsson.

– Ja, och det är både företag och privatpersoner som är intresserade. Det är både ett lokalt och långväga intresse eftersom det är ett så speciellt objekt.