Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fängelse yrkat i penningtvättshärvan

När rättegången i dag avslutades mot den 30-årige Bandidos-medlem och den 25-åriga kvinna som misstänks för penningtvätt genom bilaffärer på blocket yrkade åklagaren på fängelse för mannen och samhällstjänst för kvinnan.

Under rättegången yrkade åklagaren på att mannen skulle dömas till 1,5 års fängelse och kvinnan till villkorlig dom och samhällstjänst, detta eftersom kvinnan tidigare är ostraffad, mannen förekommer däremot under 45 punkter i belastningsregistret. Det rör sig bland annat om hastighetsöverträdelser och olovliga körningar, skadegörelse samt våldsamt motstånd.

LÄS OCKSÅ: Bandidos-medlem åtalas för penningtvätt

Kvinnan och mannen har enligt åtalet tvättat stora summor pengar genom fejkade bilannonser på Blocket, via olika swishinbetalningar. Mannen har sammanlagt mottagit 730 000 kronor och kvinnan har mottagit 562 000 kronor. Allting uppdagades i februari när flera banker hörde av sig till finanspolisen, därför att de misstänkte att det förekom penningtvätt på kvinnans konton, när en anmälan gjordes drogs även hennes pojkvän in i härvan.

LÄS OCKSÅ: Två misstänkta för grov penningtvätt

Enligt åtalet ska de vid cirka 200 tillfällen under perioden januari 2015-april 2016 tagit emot pengar på sina respektive konton för att sedan föra över delar av dessa till andra personer. De fordon som mannen ska ha sålt på blocket har heller inte resulterat i några inbetalningar på de konton paret listat på försäljningarna. Det rör sig om hela 107 olika transaktioner och åklagaren Eva Johnsson har aldrig sett något liknande. Att det rör sig om stora belopp och att allt skett systematiskt gör att åklagaren tycker att brotten är att betrakta som grov penningtvätt.

Rättegången hölls i säkerhetssalen på Göteborgs tingsrätt eftersom det fanns risk för hot på grund av den 30-årige mannens medlemskap i Bandidos, men trots säkerhetspådraget ska det ha gått relativt lugnt till enligt åklagaren Eva Johnsson.

– En åhörare fick tillrättevisas av rättens ordförande när han la sig i under ett av förhören, men i övrigt gick det lugnt till, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Häktad Bandidosman anses yrkeskriminell 

Dirkekt efter rättgången blev mannen släppt ur häktet, men åklagaren ser inte det som en indikation på att han kommer att frias, utan att det är naturligt med tanke på hur länge han suttit häktad i kombination med den påföljd som gäller för brottet.

– Det hade varit annorlunda om det rörde sig om ett straffvärde på mellan 8-10 år, säger åklagaren Eva Johnsson.

Dom meddelas av Vänersborgs tingsrätt den 7 juli kl 14.