Familjelördag med dans och teater

Klockan elva i dag bjöd kommunens feriepraktikanter på uppträdanden i Plantaget i Vänersborg. Under en molnig men regnfri himmel blev det dans och teater för barnfamiljerna. TTELA var där och pratade med både scenartister och publik.
– Det är roligt med mycket aktiviteter för barnen, säger mamman Karin Käck.

ANNONS
|

Under fem veckor i juli och augusti anordnas det familjelördag i Plantaget i Vänersborg. I dag, lördag 31 juli, bjöds det på dans och teater av kommunens feriepraktikanter, ungdomar som åker runt och uppträder på förskolor, i lekparker, och på gator och torg. Bredvid scenen hade pop up-biblioteket parkerat sina bokcyklar.

LÄS MER: Pop up-bibliotek på lådcyklar i Vänersborg

Först ut är en dansföreställning med filmtema. Rebecca Derneborg är en av dansarna, och tillika pressansvarig. Hon berättar att de har valt musik från både barn- och vuxenfilmer, för att alla i publiken ska ha något att känna igen sig i. Men barnen är viktigast.

ANNONS

– Det roligaste är att se när barnen uppskattar det vi gör, säger Rebecca Derneborg.

I dansen varvas moderna moves med klassiska pardanssteg. Till ”Pirates of the Caribbean”-musiken anas havsvågor, simtag och dueller i dansarnas rörelser.

På parkbänken som utgör första parkett sitter sexåriga Signe Käck, tvååriga Alfred Käck och sexåriga Björk Gustavsson. I en paus berättar Signe att hennes familj brukar gå på teater. Teaterbesök är mer ovant för kompisen Björk, men när vi skymtar en skådespelare i mössa är det är Björk som gissar att pjäsen kommer att ha vintertema.

Älskade barnböcker i teaterform

Dagens teaterföreställningar består av två stycken baserade på Pija Lindenbaums älskade barnböcker ”Gittan och älgbrorsorna” och ”Gittan och fårskallarna”. Barnen skrattar och klappar händerna när skådespelarna har snöbollskrig med fantasisnö, och dansar med i musikinslagen.

Hatixhe Kryeziu är en av skådespelarna. Hon berättar att de repeterat i två veckor, och tycker att det är jättekul. Hon var feriepraktikant förra året också, och tänker söka nästa år igen. Det har alltid varit hennes dröm att bli skådespelare.

– Jag vill säga till alla som läser det här att man kan uppnå sina drömmar, så ge aldrig upp.

LÄS MER: Fullt med kulturella inslag under sommaren

Helene Andersson och hennes familj visste inte att det var barnkultur på gång, utan blev glatt överraskade. Särskilt som de inte har varit på några föreställningar under coronaåret. Barnen Leya, Sonny och Lyam sitter uppradade på en träkloss och tittar på dansen och teatern. Intervjun gör dem blyga, men på frågan om vad som varit roligast håller Lyam fram en ballong, och Sonny viskar sitt svar i mammas öra.

ANNONS

– Det roligaste var att lyssna på första låten, vidarebefordrar Helene Andersson.

ANNONS