Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/7

Feedermete och VM-uttagning i Karls grav

Karls grav får under helger finbesök av 28 fiskare som försöker kvalificera sig till VM i feedermete. Fiskarna är ute efter mört och braxen, den som drar upp tyngst fångst går segrande ur tävlingen.

Under helgen arrangerades uttagningen till VM i feedermete i Italien. När TTELA tittade till mästarfiskarna var det många som svor över den hittills dåliga fångsten.

I de flesta sporter är mulet sommarväder det optimala för fina resultat. Hänger åskan samtidigt i luften är förhållandena inte de bästa för en fisketävling.

– Det går trögt hela vägen, fisken ligger och trycker när det är åska i luften, säger Rainer Mass, en av två tävlingsledare.

Han sitter på en hopfällbar stol nere vid vattenbrynet omgiven av olika spön och olika beten.

– Fiske är en fruktansvärd materialsport. Det blir löjligt om man till och skulle jämföra oss med cyklingen, säger han med ett skratt.

Längs vattenbrynet i Karls grav sitter han och 28 andra fiskare uppradade.

Feedermete som det tävlas i under dagarna två kanske låter komplicerat. Men för den som vet litegrann om fiske är det inte svårt att förstå vad det går ut på.

En korg, eller så kallad feeder fylls med mäsk. Lite förenklat består mäsken av ströbröd och annat gott som fiskarna gillar. Feedern fungerar också som sänke och från feedern löper en lina med en krok som agnas med mask, maggots eller bloodworms.

– Vi matar för att fisken ska bli intresserad. När de letar runt på bottnen går de direkt mot betet, fortsätter Rainer Mass.

Men det är inte bara att sitta att vänta, fortsätter Rainer.

– Jag drar betet över bottnen för att få fiskarna mer intresserade.

Lite längre bort från Rainer sitter Roger Bengtsson som tagit sig från Malmö för att vara med på tävlingen. Det går lite bättre för honom än för Rainer och under tiden TTELA pratar med honom drar han upp en liten braxen.

Fisken tas av kroken och läggs i en korg som ligger under vattnet. Den avlivas inte, utan släpps ut i frihet när dagens fiske är slut. Då vägs fisken och den som lyckats dra upp tyngst fångst går segrande ur tävlingen.

För Roger har det gått lite bättre än för de andra fiskarna.

– Än så länge har det gått bra, men man vet aldrig vad som händer, säger Roger Bengtsson.

Varför åker man från Malmö till Vänersborg för att vara med i den här tävlingen?

– Det är roligt att fiska och det är roligt att tävla, säger han med ett leende.

För det otränade ögat kan det verka som att det mest handlar om tur vem som går segrande ur tävlingen. Rainer Mass berättar att det ligger mycket arbete bakom ett bra resultat.

– Vilka beten ska man använda till den fisken man ska fånga? Ska det vara mycket eller lite bete? Vilka krokar och linor fungerar bäst för tillfället, berättar han.

Under feedermetet i Karls grav är det braxen, mört och löja fiskarna är ute efter. Under dagen har det varit löja som nappat bäst. Jag frågar Rainer varför han hellre sitter ner och meter än fiskar lax.

– Fiskar du lax kan du stå i timmar och kasta utan att något händer. Metar du får du alltid fisk, säger han med ett leende.