Kräftpest har hittas i Bäveån vilket betyder att förbud mot fiske nu införs i två års tid.
Kräftpest har hittas i Bäveån vilket betyder att förbud mot fiske nu införs i två års tid. Bild: Bengt Nilsson

Fiske stoppas i två år efter kräftpestfynd

Kräftpest har hittas i Bäveån vilket betyder att förbud mot fiske nu införs i två års tid. Beslutet fattades av Länsstyrelsen och gäller flera olika områden i både Uddevalla och Vänersborg.

ANNONS
|

Kräftpesten är en parasitisk svampinfektion som sprids med sporer mellan kräftor. Pesten har nu upptäckts i Sågån och beslutet om förbud mot fiske gäller för områden både i Uddevalla och Vänersborgs kommun. Beslutet omfattar Sågån, Källesjö, Risån, Ryrsjön, Skottenesjön, Gundlebosjön, Kyrkesjön, Bergsjön, Lårvikesjön och nedre Bäveån.

Kräftpestförklaringen innebär förbud mot att fånga kräftor i dessa områden och särskilda regler kring hur fiskeredskap får användas.

Patrik Bohman, miljöanalytiker på Sveriges lantbruksuniversitet, kommer under nästa vecka att vara på plats vid Öresjö för att ta vattenprover och undersöka kräftpestens spridning.

– Det har upptäckts stora mängder döda kräftor i Sågån och vi ska därför nu undersöka Öresjö, som tidigare haft goda fångster av flodkräfta. Det hade varit oerhört tråkigt om pesten spridit sig dit men tyvärr finns det nog stor sannolikhet för det, säger han.

ANNONS
Patrik Bohman, miljöanalytiker på Sveriges lantbruksuniversitet
Patrik Bohman, miljöanalytiker på Sveriges lantbruksuniversitet Bild: SLU

Oro för Öresjö

Öresjö kan kopplas samman med en rad andra vattendrag som slutligen även når Uddevallas vattensystem och Bäveån.

Kräftpesten upptäcktes i Sverige 1907 när sjuka flodkräftor dumpades i Mälaren. När de svenska flodkräftorna började dö ut i följd av kräftpest, försurning och miljöförändringar gjordes ett försök att ersätta arten med den nordamerikanska kräftan som hanterar pesten mycket bättre, nämligen signalkräftan. Stora utsättningar gjordes under 60-70-talet men förbjöds sedan under 90-talet för att pesten inte skulle sprida sig ytterligare.

Ofarlig för människan

Kräftpesten är ofarlig för människan men sprids snabbt mellan kräftor och även via vissa fiskar. Länsstyrelsens beslut gäller i två år, från den 2 september 2021 till och med den 2 september 2023. Ett rutinbeslut, förklarar Bohman.

– Pesten i sig dör ut redan efter några veckor då det inte längre finns någon levande kräfta att infektera. Så fort det inte finns någon värdorganism för porerna att sprida sig vidare på så ebbar det ut. Men pesten kan sprida sig vidare med hjälp av exempelvis fiskeredskap och vissa fiskar som abborre som är kallblodiga och som kan simma uppströms. Men endast om det finns levande kräftor i närheten som fortfarande bär på levande sporer, säger han.

Förhoppningen är nu att under nästa vecka inte hitta några spår av signalkräftor i Öresjö eller intilliggande vattensystem för att kunna vänta ut pesten för att sedan kunna återplantera flodkräftan.

ANNONS

Proverna kommer senare att skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Kräftpest

Kräftpest är en mikroskopisk algsvamp som parasiterar på andra växter och djur. Kräftpesten kom första gången till Sverige 1907 med importerade matkräftor. Den spridning som nu sker i Sverige kom med signalkräftan som infördes i Sverige 1960.

Källa Havs- och vattenmyndigheten.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS