Fler elever väntas till vuxenutbildningen

Kunskapsförbundet Väst förbereder sig för att ta emot fler elever. Anledningen är dels ett ökat antal nyanlända, dels en satsning som ger vuxna rätt att studera på komvux för att få behörighet till högskolan.

ANNONS
|

Vuxenutbildningen på Kunskapsförbundet Väst (KFV) står inför en hel del utmaningar. Det hänger bland annat ihop med det stora antalet asylsökande som kom till Sverige under hösten och vintern 2015. I takt med att fler av dem får uppehållstillstånd kommer antalet elever som ska läsa SFI att öka.

– SFI har ökat kontinuerligt de senaste åren och vi ser att det kommer fortsätta öka, säger Jan-Erik Aronsson, verksamhetschef för vuxenutbildningen.

Kunskapsförbundet uppskattar att antalet elever som har ska läsa SFI kommer öka med 150 elever till totalt 870 i Trollhättan under 2017 och i Vänersborg med 250 elever till totalt 700.

ANNONS

– Här har Trollhättan och Vänersborg en stor utmaning, säger Aronsson.

Samtidigt kommer en ny satsning från regeringen som ger vuxna rätt att studera på komvux för att få behörighet att läsa på högskolan, universitet och yrkeshögskola. Om regeringens budget röstas igenom kommer det börja gälla vid årsskiftet.

– Nu finns det ingen lagstadgad rätt att läsa gymnasiala teoretiska kurser, kommunerna har inte varit skyldiga att erbjuda platser. Det här är en ganska stor förändring som ställer väldigt stora krav på oss. Vi är just nu uppe i arbetet med hur vi ska möta detta. Vi måste kunna erbjuda många olika kurser i flera olika studieformer som passar individen.

Ekonomiskt står staten för kostnaderna genom ett statsbidrag till kommunerna men de ökade antalet elever kommer ställa till problem för Kunskapsförbundet Väst när det gäller lärare och lokaler.

– Vi behöver jobba mycket tillsammans med våra politiker för är att försöka se till att säkra så många utbildningsplatser som vi kan för kommuninvånarna. Det ställer krav på att vi måste ha lokaler att vara i och så måste vi även jobba hårt med personalförsörjningen, det är lärarbrist och framförallt brist på lärare i svenska som andra språk, säger Aronsson.

Kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg Marie Dahlin (S) är medveten om problemen.

ANNONS

– Det är tufft att få behöriga lärare eftersom det råder lärarbrist. Det är inte heller säkert att vi har tillräckligt många lokaler. När det gäller SFI får vi gå externt och hyra lokaler termin för termin, säger hon.

Ordförande i KFV:s direktion Maud Bengtsson (S) ser också ett ökat behov av lokaler men att det stora problemet är att få tag i lärare.

– Alla har fullt upp just nu så det är högst troligt att vi kommer behöva fler lärare och eftersom det är lärarbrist i hela landet så det blir en utmaning, säger hon.

Förändring för vuxenutbildningen

I regeringens budgetproposition för 2017 finns flera punkter som påverkar vuxenutbildningen:

  • Nya kursplaner inom grundläggande vuxenutbildning
  • En utbyggd yrkesutbildning (se gårdagens TTELA)
  • Rätt till behörighetsgivande utbildning inom komvux (som du kan läsa om i artikeln)
  • Effektivare validering av jobb och utbildning
  • Studiestartstöd
  • ANNONS