En av åtgärderna innebär att kommunen inte kommer ta ut någon avgift för markupplåtelse gällande uteserveringar och butiker.
En av åtgärderna innebär att kommunen inte kommer ta ut någon avgift för markupplåtelse gällande uteserveringar och butiker. Bild: Andreas Olsson

Flera åtgärder ska stärka företag under coronakrisen

För många företag är det en orolig tid som råder. I ett steg för att stärka näringslivet under coronakrisen presenterar nu Vänersborgs kommun ett åtgärdspaket.

ANNONS
|

Det var under förra veckan som näringslivsavdelningen i Vänersborgs kommun skickade ut en enkät till näringslivet i kommunen, med syftet att göra en samlad bild av det rådande läget för företagen.

– Just nu är det en hel del företag som hör av sig och är oroliga, säger Jill Stor, näringslivschef i Vänersborgs kommun, i ett pressmeddelande.

Åtgärdspaket

Med hjälp av enkäten har kommunen nu presenterat ett åtgärdspaket som ska stärka företagen i kommunen. Sammanlagt handlar det om sex åtgärdspunkter (se faktaruta).

Bland åtgärderna kan, som TTELA redan har berättat, nämnas att säsongen för uteserveringarna tidigareläggs någon veckan. Nu meddelas också att kommunen inte ska ta ut någon hyra för marken de närmaste månaderna. Tanken med åtgärden är att folk ska bli mer benägna att komma till restauranger och kaféer om de slipper sitta inne och trängas.

ANNONS

Vänersborgs kommun uppmuntrar också invånarna att stötta de lokala företagen.

- Det är viktigt att stötta näringslivet överlag i det här läget, säger Jill Stor.

Förlängning

Men hon påpekar samtidigt att det måste ske inom ramarna för Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring smittorisker.

För att minska pressen på företagen förlängs också tiden för att betala fakturor för vissa tillsynsavgifter från 30 till 90 dagar.

Kommunen samlar även information på sin hemsida och Facebook för företagare.

Inte heller ska föreningslivet debiteras för hyror av lokaler om de tvingas ställa in evenemang.

Katrin Siverby, tillförordnad kommunchef, påpekar i ett pressmeddelande att kommunen inte kan hjälpa näringslivet med pengar.

- Vänersborgs kommun får enligt lag inte stödja företagen ekonomiskt. Vårt främsta uppdrag blir istället att samla de olika aktörerna runt företagen, för att alla ska kunna bidra med sin del, för att ge företagen förutsättningar att klara krisen. Det är viktigt att vi nu jobbar tillsammans, säger hon.

Kommer det fler åtgärder från kommunen?

- Just nu är det de här. Och det är tillsammans vi kan göra saker, vi som kommun står inte ensamma, säger Jill Stor.

Vilken bransch har drabbats hårdast?

- Det vi ser är att besöksnäringen har det svårast, de är olika branscher som hotell, restaurang, evenemang och så vidare. Men tittar vi tre månader fram i tiden kan även andra drabbas av inkomstbortfall, säger Jill Stor.

ANNONS

Åtgärder för näringslivet i Vänersborgs kommun:

1. Startar utesäsongen redan nu

Kommunen avstår från att ta ut avgift för markupplåtelse gällande uteserveringar och butiker som önskar flytta ut varor under kontrollerade former under tiden mars, april och maj 2020. Polistillstånd krävs fortfarande.

2. Förlängda betalningstider

Kommunen kommer att ställa ett betalningsvillkor på 90 dagar för kommande fakturor till företag som rör miljö, livsmedel och serveringstillstånd, i form av tillsynsavgifter.

3. Dialog kring pågående tillstånd- och tillsynsärenden

Kommunen välkomnar en dialog med de företag som har behov av anpassning under rådande situation.

4. Stötta handeln och besöksnäringen

Kommunen uppmuntrar till att stötta de lokala företagen inom främst handel och besöksnäring.

5. Information till företagare

På kommunens hemsida och Facebooksida för Näringslivet i Vänersborg uppdateras aktuell information till företagare. Vi inför även separat telefon- tid för frågor rörande näringslivets påverkan av covid-19.

6. Stöd till föreningslivet

Kultur- och fritidsförvaltningen debiterar inte föreningar för avbokningar, inställda cuper och evenemang. Utbetalda föreningsbidrag oavsett form återkrävs inte heller.

Källa: Pressmeddelande från Vänersborgs kommun

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS