Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänersborg har sedan 1998 varit regionhuvudstad med Residenset som centrum för regionens politiska ledning.

Flytt blir kostsamt för Vänersborg

50 jobb bort, stryk för lunchrestauranger och hotell och en törn för identiteten – det skulle enligt lokala bedömare bli konsekvenserna för Vänersborg om regionens politiska centrum flyttas till Göteborg.

Vänersborg har sedan 1998 varit regionhuvudstad med Residenset som centrum för regionens politiska ledning. Cirka arton gånger per år håller regionstyrelsen möten i huset och sju gånger per år sammanträder regionfullmäktige i Vänersborgs kommunhus. Dessutom har regionen daglig bemanning på plats i Residenset – enligt den administrativa chefen Agneta Forsell är det cirka femtio tjänstemän och ungefär lika många förtroendevalda som är stationerade i byggnaden.

Enligt flera lokala bedömare skulle därför konsekvenserna av en flytt bli kännbara.

Kommunens näringslivschef Christel Thuresson vill inte ta ställning i själva sakfrågan, men konstaterar:

– För det första skulle ju Vänersborg tappa jobb. Det handlar ju om de tjänstemän som nu arbetar på residenset, framförallt på sikt skulle nog flera då flytta till Göteborg. Sedan är det den ekonomiska förlusten för krogar och hotell, som tappar gäster. Särskilt när regionfullmäktige träffas handlar det ju om mycket folk, runt 250-300 personer.

Hon menar även att Vänersborg skulle förlora en bit av sin identitet om man inte längre kan kalla sig regionhuvudstad.

– Det är svårt att bedöma hur det påverkar Vänersborgs varumärke, delvis eftersom kommunen varit ganska dålig på att bygga varumärket kring detta. Men för vänersborgarnas identitetskänsla kan det vara en förlust. Vänersborg var ju residensstad fram till att det nuvarande Västra Götalands län bildades 1998 och då blev vi istället regionhuvudstad, som kompensation för att länshövdingen flyttades till Göteborg. Att vara regionhuvudstad sätter oss lite på kartan ändå.

Sonny Hellström är tillförordnad chef på Folkets Hus i Vänersborg och han ser negativt på en flytt.

– Vi brukar ha en hel del folk från Residenset som ofta äter lunch här, så det skulle absolut bli kännbart om den delen försvinner. Men det tappet gäller ju även andra restauranger. En flytt skulle vara dålig för hela centrumhandeln.