Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Flytta eller stanna?

Sanden har alltid varit ett industriområde. Nu krävs att dagens fastighetsägare lämnar utrymme om det ska bli bostäder på ön i framtiden.

I dag finns inga bostäder på Sanden. Syftet med det förslag till planprogram som nu är aktuellt är att göra det möjligt att bo på ön. Meningen är också att det ska tillåtas verksamheter i området. För att detta ska bli verklighet måste mark göras fri för att bygga bostäder på.

När planprogrammet har varit i kommunfullmäktige kan arbetet med detaljplanerna börja och det ska ske genom initiativ från fastighetsägarna. Ingen ska tvingas bort och de som vill kan vara kvar.

Rickard Johansson, som äger Skifferforum, är positiv till omdaningen. Företaget, som är agent för skifferbrotten i Norden och samtidigt är ett stenhuggeri som gör till exempel bänkskivor i granit, har funnits på Sanden sedan år 2000.

– Är det någon som vill exploatera och som kommer med ett bra erbjudande kan vi tänka oss att sälja. Men vi vill ha betalt för huset och för läget så att vi kan etablera oss någon annan stans.

Det Rickard Johansson hör när han pratar med de andra företagarna är att det finns två sidor, en som är positiv till förändringarna och en som är mer negativ.

– Men vi vill inte sätta oss emot.

Och deras företag är relativt lättflyttat.

Rickard Johansson är luttrad, det har talats om att bygga bostäder på Sanden i tio år och två gånger har det visats intresse för att köpa deras lilla del av området. Hittills har det inte blivit någon affär av.

Men det finns skillnader den här gången. Rickard Johansson tycker att engagemanget från kommunen är större än tidigare och nu finns dessutom en plan för hur översvämningsrisken ska hanteras.

En hake är förstås kostnaderna för att skydda området mot Vänern som beräknas bli 150 miljoner kronor. Tanken är att framtidens fastighetsägare ska betala arbetet med att sätta upp den stålspont som ska användas.

– I det läget får någon stor exploatör ta den kostnaden, säger Rickard Johansson.

Han tror att någon måste ta ett övergripande initiativ för att bostadsbyggandet ska komma igång.

– Det är många olika fastighetsägare. Det måste till en stor intressent som tar ett helhetsgrepp annars blir det nog inget, säger Rickard Johansson.

Kjell Eriksson, vd på fodertillverkaren Teknosan, tar det hela med ro. Hans bedömning är att det dröjer minst tio år innan det blir några förändringar, i alla fall på deras sida av Sanden.

– Vi lägger oss inte i exploateringen runt om på Sanden och vi kommer att vara kvar. Vi har en verksamhet som är bra och det finns en generation efter mig som vill driva det vidare, säger han.

Teknosans lokaler är helt annorlunda än Skifferforums. Och i Teknosans fall handlar det inte egentligen inte om mark utan om att fabriken är en stor anläggning som skulle kosta mycket pengar att bygga upp någon annan stans.

– Antagligen kommer det att byggas runt om och vi blir kvar, säger Kjell Eriksson.

När det gäller skyddet mot översvämningen tror Kjell Eriksson inte att Teknosan överhuvud taget behöver det.

– Det kommer att kosta en hel del pengar och kommunen vill ju att fastighetsägarna ska stå för det. Men vi kommer inte att betala något för det.