Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fortsätt koka vattnet i Dalsland

Prover på vattnet i södra Dalsland visar på godkända resultat men fler svar behövs innan kommunen kan häva kokningsrekommendationerna.

Koka vattnet innan matlagning och innan du dricker det om du bor i södra Dalsland. Det rekommenderar Vänersborgs kommun sedan fredagskvällen.

Ledningsvattnet i Brålanda, Frändefors och utmed Vänerkusten i Dalsland kan av misstag ha blivit förorenat på fredagseftermiddagen. Även VA-föreningar som är kopplade till Vänersborg kommuns kommunala vatten kan ha drabbats.

På Vänersborgs kommuns hemsida råder vatten- och avloppsverket att alla boende i området kokar sitt vatten före man dricker det eller använder vattnet till matlagning. Vattnet ska koka så pass mycket att tydliga bubblor syns.

– Det är en försiktighetsåtsgärd, vi har inte fått några indikationer på att någon skulle ha insjuknat, säger Daniel Larsson, VA-chef i Vänersborgs kommun.

En läcka från en dricksvattenledning som inte är igång till ledningarna för rent vatten kan ha uppstått i samband med ett arbete med nya ledningar längs Vänerkusten. Felet upptäcktes vid 17-tiden på fredagen då det noterades att en ventil av misstag inte ska ha stängts ordentligt.

– Vi är på väg att placera ut vattentankar nu. Äldreboende och sjukhus har får egna tankar, säger Daniel Larsson.

Under kvällen ställs vattentankar ut vid Riksrasta i Brålanda och Frändegrillen i Frändefors.

Klockan 09.30 på lördag ska nya vattenprover skickas iväg.

– Det är först när vi får tillbaka proverna som vi kan ge besked om vattnet. Vi återkommer med mer information så snart vi fått svar, säger Daniel Larsson.

Som en annan försiktighetsåtgärd har klorhalten höjts i ledningsnätet.

På lördagsförmiddagen meddelade Vänersborgs kommun att man fått svar på vattenprover som trogs i torsdags. De visar på godkända resultat men ytterligare prover måste tas för att säkerställa dricksvattenkvalitén enligt kommunen.

– Vi behöver flera godkända resutlat innan vi kan häva kokningsrekommendationerna. Det är en försiktighetsåtgärd, säger Daniel Larsson.

Omkring lunchtid på söndagen väntas provsvaren komma och fram tills dess ska vattnet kokas.

Kommunen uppdaterar sin hemsida, www.vanersborg.se, med fortlöpande information.