Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fortsatt oenighet kring Nuntorp

Det råder politisk oenighet i Vänersborg kring lämpligheten i att kommunens fastighetsbolag köper Nuntorp. – Varför ska Vänersborgs skattebetalare ta risken? Hur blir det med den kommunala likställighetsprincipen, säger Jonathan Axelsson (M).

Det finns planer på att det kommunala Fastighets Ab ska köpa Nuntorp av Västra Götalandsregionen. Två av tre ledamöter i fastighetsbolagets styrelse, Marie Dahlin (S) och Bo Carlsson (C), vill genomföra köpet. Den tredje, Tor Wendel (M), reserverade sig mot beslutet. Frågan skickas till kommunfullmäktige som troligen tar upp den i november. Tanken med affären är att hyra ut lokalerna för att underlätta att driva lantbruksskola på Nuntorp. De enda som har visat intresse är Hushållningssällskapet, som via bolaget Dalslands Naturbruksgymnasium, där man är huvudägare, har lämnat in en ansökan till Skolinspektionen.

Jonathan Axelsson har skickat en skrivelse till EU-kommissionen där han frågar efter kommissionens syn på saken.

– Är det enligt den kommunala likställighetsprincipen att kommunen går in som fastighetsägare åt ett en privat friskola, frågar han sig.

Antingen får den som vill driva skola på Nuntorp själv köpa fastigheten eller så får de hyra från en privat fastighetsägare, menar Jonathan Axelsson.

Går det att hitta privata intressenter?

– Det vet jag inte.

Jonathan Axelsson har också uppmärksammat Skolinspektionen på att ansökan inte är korrekt. "Kommunens fastighetsbolag Vänersborgs Fastighetsbolag AB köper fastigheten av Västra Götalandsregionen", kan man läsa.

– Man ger sken av att allt är klappat och klart. Men regionen har inte tagit något beslut om att sälja och fullmäktige har inte tagit något beslut om att köpa. Finns det någon politisk majoritet för att köpa?

Kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S) ser inga problem med att ett kommunalt fastighetsbolag hyr ut till en privat friskola.

– Fastighetsägare blir vi men vi ska inte driva utbildning.

Marie Dahlin menar också att affären inte handlar om att köpa fastigheterna specifik till Hushållningssällskapet.

– Vi vill köpa fastigheten för att det ska bedrivas jordbruksutbildning. Men om inte Hushållningssällskapet gör det kan vi vända oss till Kunskapsförbundet.

Om ingen kan driva skola kan kommunen själv använda lokalerna för till exempel daglig verksamhet.