Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fridastatyn stulen

Fridastatyn i Vänersborg är stulen. Tjuven eller tjuvarna har vält sockeln och lyckats lossa själva skulpturen. Polisen har inga spår utan vädjar om tips från allmänheten.
Den spektakulära stölden vid Skräcklan inträffade sent i söndags kväll eller under natten mot i går. Tidigt i går morse upptäckte förbipasserande att fundamentet där Birger Sjöbergs Frida har suttit var omkullvält. Av själva skulpturen finns inte ett spår.

- Den här statyn betyder mycket för vänersborgarna. Folk går förbi här och sätter blommor i handen på Frida varje dag. Sedan vi kom hit är det många som har kommit fram och frågat vad som hänt, säger Jörgen Aronsson på kommunens parkavdelning.

Fridastatyn är gjord i brons och tillverkad av den kände skulptören Axel Wallenberg. Den har stått på samma plats sedan 1955 och aldrig varit utsatt för skadegörelse förrän nu.
Det ekonomiska värdet är svårt att avgöra, enligt Jörgen Aronsson.

- Det finns inget skrotvärde i den. Däremot kan det hända att den betingar ett värde på konstmarknaden. För vänersborgarna som går förbi här varje dag är den förstås ovärderlig.
För att välta den ett ton tunga sockeln har tjuven eller tjuvarna sannolikt använt sig av något slags fordon. Sedan har de dragit sönder eller sågat av dubbarna som höll fast den en meter breda och 70 centimeter höga bronskroppen.

Någon gång i dag räknar parkavdelningen med att resa fundamentet med hjälp av en grävmaskin. Sedan ska kommunen anlita dykare för att undersöka vattnet i närheten. Om det rör sig om vanlig skadegörelse kan det hända att skulpturen har dumpats där.

Handlar det om en planerad konststöld blir gåtan däremot betydligt svårare att lösa. Därför vädjar både kommunen och polisen om hjälp från boende i området och andra som kan ha sett eller hört någonting.
- Just nu har vi ingenting att gå på. Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, säger kriminalinspektören Göran Eriksson vid polisen i Vänersborg.