Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fyrbodalskommunerna ställer sig bakom Vänersborg som regionhuvudstad.

Fyrbodal bakom Vänersborg

Vänersborg är ifrågasatt som regionhuvudstad. Men nu tar Fyrbodals kommunalförbund ställning för den lilla staden.

Den 9 oktober gjorde Folkpartisten Lars Nordström sin sista dag i regionfullmäktige och samtidigt föreslog han att regionledningen ska flyttas från Vänersborg till Göteborg. ”Vänersborg fick aldrig den skjuts framåt som det väntades för en regionhuvudstad. Istället är många av de regionanställda i Vänersborg pendlare som bor i Göteborg”, sa han i TTELA den 21 oktober. I motionen skriver Nordström att ”om vi ser till hur regionens infrastruktur och kollektivtrafik är uppbyggd är det tydligt att Göteborg är regionens nav”.

Men nu ger sig Fyrbodals kommunalförbund, en samarbetsorganisation för fjorton västsvenska kommuner, in i debatten med ett tydligt stöd för Vänersborg.

– Regionen ska vara kommunernas region och inte bara finnas till för Göteborg och storstaden. Det var ju en grundtanke när regionen bildades på 90-talet. I torsdags ställde vi oss bakom en skrivelse från Vänersborgsdelegationen och vi är helt eniga i direktionen om att Vänersborg bör fortsätta att vara regionhuvudstad, säger Monica Hanson (S), kommunalråd i Trollhättan och ledamot i direktionen för Fyrbodals kommunalförbund.

Men kan det inte vara effektivare om allt samlas på ett ställe?

– Det är möjligt att det kanske kan vara så, men på bekostnad av vad? Hela regionen måste kunna leva.

Stödet till Vänersborg kommer efter att Johnny Magnusson (M), nybliven ordförande i regionstyrelsen, har uttalat sig positivt om att utreda en flytt.

– Jag tycker att man seriöst ska titta på det. För de allra flesta är det mycket enklare att ta sig med kollektivtrafik till Göteborg, sa han i TTELA den 21 oktober.

Men nu menar han att det inte ska ses som ett ställningstagande i frågan om Vänersborgs vara eller icke vara som regionhuvudstad.

– Vi har inte diskuterat detta ännu i partigruppen eller i regionstyrelsen. Däremot tycker jag att det är bra med en seriös utredning i frågan.

Vad tycker du själv, borde regionens politiska centrum flyttas?

– Det uttalar jag mig inte om nu. Vi har skickat detta på beredning och först om tidigast ett halvår har vi underlaget färdigt och då kan frågan komma upp till ett avgörande.