Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Här är våldet bakom grindarna

Under 2020 har det varit 32 hot- och våldsincidenter på anstalten Brinkeberg. Nedan följer ett urval av händelser. Texten är tagen från Kriminalvårdens incidentrapporter.
Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Kraftigt våld mot intagen

Kl 12:30 på avdelning A påträffas en klient med blodig handduk täckt över sitt huvud. Larmet dras och klient förflyttas till sin cell där personal konstaterar att klient har kraftiga sårskador på vänstra ögonbryn samt ett rejält blödande sår i bakhuvudet. Klientens vänstra fot uppvisar också en kraftig svullnad. Klient transporteras till sjuksyster för vidare observation och bedömning. Klient snabbt till sjuksyster och sedan vidare till sjukhus för röntgen. Samtliga klienter på avdelningen A låses in på sina bostadsrum under utredning.
Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Hot och våld mellan klienter

Enligt klienten så samlades ca tio till femton personer på övervåningen utanför rummet där misshandeln tog plats. Klienten blev slagen, sparkad i magen och stampad på huvudet avtvå till tre personer. De som misshandlade honom sa till honom att vid fråga hävda att han ramlat i trappan.
Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Våld mellan klienter

Klienten uppger att han har stark smärta från sitt ansikte. Klienten säger att han har fått varmt vatten kastat i ansiktet. Han har även fått ett ca 5 cm långt jack i bakhuvudet som det sipprade blod från ner på ryggen.
Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Våld mellan klienter

Misstänkt misshandel igen. En våldsam grupp vill bestämma klientkonstellationen på avdelningen. Senaste månaden var fyra misshandel och en uthotning.

LÄS MER: Kraftig ökning av hot och våld på anstalten

LÄS MER: Coronautbrott på fängelset

LÄS MER: Efter smittan på anstalten: ”De säger att de inte behöver testa oss”

LÄS MER: Vittnar om trängsel på överfull anstalt: "Det är bara att klampa in"

LÄS MER: Så bemöter kriminalvårdschefen kritiken