Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Här öppnar nytt kafé – i anrika byggnaden

Mitt bland grönska och anrik historia öppnar nu ett efterlängtat kafé.

Under en längre tid har det ekat tomt inne i det anrika huset Villa Björkås i Vargön. Men inte länge till. Efter renovering och finputsning av huset är nya hyresgäster redo att få flytta in och bedriva verksamhet i huset.

– Vi vill göra något för vargöborna och lyfta vilken fantastisk plats det faktiskt är, säger Elisabeth Tengler som är kyrkoherde i Västra Tunhems pastorat.

Det är nämligen Västra Tunhems pastorat som i samarbete med Vänersborgs kommun ska bedriva verksamhet på Villa Björkås. Verksamheten blir inget mindre än ett kafé.

– Vi har länge tänkt att vi ville göra något bra här. Nu får vi möjligheten att prova, sedan får vi se vad som händer, säger Elisabeth.

Framtidsdrömmarna är att kunna ha mer än bara ett kafé på platsen.

– Skulle vi få ett längre kontrakt med kommunen är drömmen att kunna ha vigsel där och möjlighet till mer evenemang.

Önskelåda och QR

Kaféet bedrivs av ideella personer och personal från pastoratet. Restaureringen och renovering har gjorts av Vänersborgs kommun och utan dem berättar Elisabeth att de hade varit omöjligt att äntligen få öppna.

– Vi är så glada över att vi haft ett så bra samarbete med kommunen och att de varit lika positiva och glada som oss, att öppna något här. Nu finns möjligheten att ha ett mysigt fik beläget vid den fina Björkåsparken.

På plats kommer det varje dag att serveras våfflor, glass och NÅGON kakor samt frallor. Det kommer också finnas en önskelåda utanför huset där besökare kan komma med egna idéer och förslag på vad man kan göra mer än kaféverksamhet. På vissa ställen finns även QR-koder där besökare själva kan läsa mer om husets historia.

– Där kan man till exempel läsa mer om makarna d'Orchimont som var den sista familjen att bo i huset.

Invigningen för kaféet är den 11 augusti klockan 15.00. Resten av sommaren och september ut, kommer man ha öppet onsdagar till söndagar mellan 15.00 och 20.00.

– Får vi en varm och skön sensommar och höst finns förhoppningen att ha öppet några dagar längre fram också, säger Elisabeth.

Villa Björkås

• Huset byggdes 1830 av Anders Petter Sandberg och kom sedan att ägas av familjen i nästan 100 år.

• 1927 auktionerades huset ut och nya ägare blev makarna Curt och Elsa d'Orchimont som flyttade in 1933. De köpte sedan loss huset 1939. Efter många år i huset valde makarna att testamentera huset till Västa Tunhems kommun som sedan kom att ingå i Vänersborgs kommun.

• 1996 togs gåvan emot från Vänersborgs kommun.

• 1999 spelades ”Den bästa sommaren” in i huset.

• 2001 bedrevs ett välbesökt kafé i huset av Constantin Jodlovsky och sin fru. 2011 avslutades kontraktet.

Läs mer: Kulturarvet Villa Björkås