Nordkroken är en av badplatserna där vattenproverna var otjänliga, enligt en mätning i måndags.
Nordkroken är en av badplatserna där vattenproverna var otjänliga, enligt en mätning i måndags. Bild: Andreas Olsson

Här avråder kommunen från bad – bakterier i vattnet

Vänersborgs kommun avråder från bad på flera badplatser i Vänersborg efter att vattnet visat sig vara förorenat.

ANNONS
|

I måndags gjordes provtagningar av vattnet vid flera badplatser i Vänersborg. När kommunen nu har fått svar på proverna visar de att vattnet var otjänligt och innehåller för höga halter av tarmbakterier.

– Proverna visar att vattnet var förorenat av bakterier som finns i avföring och spillning. I spillning kan det finnas olika sjukdomsframkallande mikroorganismer och eftersom proverna var otjänliga avråder vi från bad vid de här områdena, säger Kajsa Wegberg, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Vänersborgs kommun.

De påverkade områdena är Sikhall, Nordkroken, Skräcklan barnbadet och Jacobs udde.

Orsaken till föroreningarna bedöms vara den stora regnmängden som kom i helgen.

ANNONS

– Det var ett ordentligt skyfall och i samband med det sköljs marker av och bäckvatten rinner ut i sjön. Då är det inte ovanligt att bakteriehalterna ökar i vattnet.

Enligt Kajsa Wegberg har det nu tagits nya vattenprover för att se om det har ändrat sig sedan i måndags. När kommunen får provsvaren kommer de att ge besked om detta på sin hemsida och i sina kanaler på sociala medier. Troligtvis väntas det komma besked efter helgen.

LÄS MER:Hela juni månads regnmängd föll på en timme

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS