Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedeomokraterna ville ta pengar från nästa budget och ge dem till småskolorna. Förslaget röstades ner. 

Hård kritik mot SD-förslag om Silvertärnan

Sverigedemokraternas budgetförslag fick mycket kritik under förra fullmäktigesammanträdet. Hårdast var Tove af Geijerstam (L). – Det är ett rent rasistiskt förslag, sa hon om en del i det.

När Ola Wesley (SD), ledamot i barn- och utbildningsnämnden (bun), presenterade skoldelen i sitt partis budgetförslag var det flera andra politiker som reagerade. I sin budget, som inte antogs, ville SD omfördela 2,5 miljoner kronor från Silvertärnan till Rösebo och Väne Ryrs skolor.

Förslaget gjorde bun:s 1:e vice ordförande, Tove af Geijerstams, upprörd.

– Ni berättar att ni satsar på små idylliska skolor med väldigt få elever och så skär ni i den stora skolan med de många eleverna där också en stor andel av eleverna har stora behov av särskilt stöd. Det är för mig djupt oetiskt, sa hon och bad Ola Wesley förklara hur partiet tänkt.

Och det gjorde han:

– Mångkulturalismen är inte vår politik, så den tänker inte vi stötta.

 

Svaret gjorde inte Tove af Geijerstam mindre upprörd.

– Ni har aldrig hört mig kalla Sverigedemokraterna rasister här inne, jag har aldrig haft anledning till det nämligen. Men förslaget att satsa på småskolor, där man har en föreställning om att det bara går barn med en svensk bakgrund, och att ta de pengarna från Silvertärnan, där det går barn med både svensk bakgrund och med annan bakgrund, men där man säkert har en föreställning om att det går jättemånga barn med annan bakgrund. Det säger mig att man vill nivåbestämma elevpengen utifrån vad man tror om elevgruppens etniska härkomst. Det är ett rent rasistiskt förslag.

När Tove af Geijerstam gick ned från talarstolen fick hon applåder från flera av de andra politikerna.

 

Kurt Karlsson (SD) replikerade:

– Vi Sverigedemokrater är för små skolor. Vi tror nämligen att små skolor har en större förutsättningar att ge barn en bättre utbildning och förutsättningar att klara sig i livet.

Ola Wesley sa:

– Vi pratar inte om att lägga ner Silvertärnan. Men det vi hänger upp oss på är att alla extra resurser läggs på vissa områden.

– Nä Ola, ni vill inte ens stänga Silvertärnan. Ni vill att vissa barn ska gå kvar i en skola som ni skär ner så mycket på så att den får otroligt mycket sämre förutsättningar än andra skolor, svarade Tove af Geijerstam.