Marcus och Sara Wänerskog med en bild på deras dotter Hanna.
Marcus och Sara Wänerskog med en bild på deras dotter Hanna. Bild: Andreas Olsson

Hanna försvann på Hawaii – dödförklaras efter nästan två år

Hanna Wänerskog försvann i vågorna på Hawaii i början av 2020. Nu – närmare två år senare – har hon dödförklarats.
– Äntligen kommer vi kunna komma vidare i processen. Både juridiskt och känslomässigt, skriver Hannas pappa Marcus Wänerskog.

ANNONS
|

Hanna Wänerskog från Vänersborg drogs ut i havet och försvann under en resa på Hawaii i februari 2020. En händelse som fick stor uppmärksamhet i media.

I början av detta året valde hennes föräldrar – Marcus och Sara Wänerskog – att gå ut i TTELA och berätta om sorgen och saknaden efter försvinnandet.

– Jag tänker på allt som Hanna fick betyda för andra, det känns väldigt fint att få berätta om det. Det är en ära och otroligt hedrande att få prata om henne och vilken fantastisk person hon var, sa Sara Wänerskog då.

LÄS MER:Hanna, 20, från Vänersborg – försvunnen på Hawaii

LÄS MER:Ett år av sorg – ”Tacksam för den tid vi fick med henne”

Skatteverket dödförklarar Hanna

Men juridiskt var inte Hanna dödförklarad av svenska myndigheter eftersom att hennes kropp fortfarande saknas.

ANNONS

– Det känns bara väldigt konstigt att som förälder behöva ansöka om att få dödförklara sitt barn, sa Marcus Wänerskog då.

Familjen ansökte om att få henne dödförklarad med fick avslag i maj förra året. De gjorde en ny ansökan och nu har skatteverket tagit ett nytt beslut:

”Skatteverket anser att den mest sannolika dödsdagen får anses vara den 7 februari 2020”, skriver myndigheten.

LÄS MER:Hanna sveptes bort av våg på Hawaii – får inte dödförklaras

"Självklart kommer tårarna återigen”

Så här skrev Marcus Wänerskog i ett Facebook-inlägg med anledning av beslutet i början av oktober:

”Den 7 februari 2020 drogs vår älskade dotter Hanna Wänerskog ut av en stor våg på Hawaii och har inte setts sedan dess. Processen har varit långdragen för att få till en dödförklaring av vår dotter.

Idag kom i alla fall beskedet, exakt 20 månader efter händelsen.

Inte utan att det knyter sig i magen ännu en gång och självklart kommer tårarna återigen, som de så ofta gjort under denna period och fortlöpande kommer göra.

Men äntligen kommer vi kunna komma vidare i processen. Både juridiskt och känslomässigt.

Återigen ett stort tack för all kärlek som vi löpande får från alla håll och kanter. Vi kommer aldrig glömma er”.

”Mycket kommer tillbaka”

Efter Skatteverkets beslut kommer de kunna få en formell minnesplats för Hanna.

ANNONS

– I och med att vi inte ännu har fått någon typ av minnesplats har vi vår lilla minnesplats hemma på gården där vi tänder ljus och tänker tillbaka. Jag tror det gör jättemycket för de som besöker den, särskilt för hennes kompisar, att kunna besöka när de vill utan att behöva klampa in i vår trädgård, säger Marcus Wänerskog.

Det innebär också möjligheten att kunna gå vidare.

– Det ska bli skönt att göra en bouppteckning och bli klar med det. Mycket är praktiskt men det är klart att det finns mycket känslor i det också. Både det här och att det var allhelgonahelg gör att mycket kommer tillbaka, säger Marcus Wänerskog.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS