Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Isse Dahir Hassan (till höger i bild) är stolt familjefar från Somalia, som numera bor i Vänersborg. Förutom hans fru och de nio barnen bor också hans mamma, bror och brorson i radhuset. Snart utökas familjen ytterligare.

Hassans trivs bra i sitt nya hem

Storfamiljen Hassan lämnade sin gård i Somalia för ovisshet i Vänersborg, men också för frihet och ett liv utan skräck. Nu siktar familjen på utbildning och arbete i Sverige. Och så väntar de tillökning.

– Det här är jättebra, säger Isse Dahir Hassan och visar de många sovrummen och det stora köket i familjens hem.
– Vi har två toaletter och egen tvättmaskin.
För två år sedan kom Isse Dahir Hassan till Sverige som flykting från Somalia. I slutet av januari i år kom även hans familj till Sverige. Då levde Isse Dahir Hassan, hans fru, nio barn, mamma, bror och brorson i en trea på 70 kvadratmeter.

I somras fick familjen en ny bostad, mer lämpad för den stora familjen och nu har de hunnit etablera sig i sitt nya hem.
Vardagsrummet är stort och kvadratiskt. Det är sparsamt möblerat, men i den stora hörnsoffan får alla 14 familjemedlemmar plats.
– Det är skönt att kunna sitta här tillsammans och titta på tv alla samtidigt, tycker Isse Dahir Hassan.

Talar engelska
Han jobbade som tolk i Somalia och talar därför engelska. Det tycker han har hjälpt honom att lära sig svenska. Fast fortfarande är det ibland svårt med det nya språket och han varvar svenska och engelska när han pratar.
Arbetet som tolk var det främsta skälet till varför han flydde frånSomalia, där det pågått konflikter och krig sedan början av 1990-talet. Han arbetade nämligen för amerikanska trupper i Somalia och därför blev han mål för krigsherrar i hemlandet.
– Jag arbetade med att lära barnsoldater att läsa och skriva också. Då blev vi attackerade av krigsherrarna som tyckte att vi tog deras soldater ifrån dem, berättar han.
I hemlandet hade Isse Dahir Hassan det gott ställt. Han hade ett stort hus och en gård intill floden i huvudstaden Mogadishu.
Hans fru är gravid och om ungefär en månad föds Hassans nästa barn.
– I Sverige är det inte så vanligt med så stora familjer, men jag tycker om att ha en stor familj. Jag vill ha fler barn.

Ingen frihet
Livet i Vänersborg skiljer sig mycket från det i Somalia. I Afrika hade Hassans mat och ett stort hus, men ingen frihet. Det rådde krigstillstånd och de var oroliga för vad som skulle hända. I Sverige är det fred, man har frihet, möjligheter och behöver inte vara rädd.
Men när det kommer till människor är det ingen större skillnad på varifrån man kommer, anser Isse Dahir Hassan.
– Språket och kulturen skiljer sig, men annars är vi samma. Det finns bra och dåliga människor överallt och det finns öppna människor här precis som i Somalia, säger han.

Bemötandet han fått i Sverige har varit mestadels bra. I kvarteret där han bor är han ”pappa” för alla.
– Jag är beredd att arbeta. Jag vill arbeta och kunna försörja min familj.
Tillfälligt kan han tänka sig att arbeta som tolk. Men drömmen är att bli sjuksköterska och jobba på sjukhus. Han tror på utbildning, både för sig själv och sina barn. De yngre barnen går på dagis, de äldre går i skolan.
– De lär sig svenska så fort, säger pappa Hassan stolt.