Heta på arbetsmarknaden

Eleverna på Vård- och omsorg går en ljus framtid tillmötes. Undersköterskebristen gör att de har många jobberbjudanden och kan förhandla sin lön.

ANNONS
|

Alexander Maatoug, Frida Andrén och Jonna Ekersund som går i trean på Birger Sjöberggymnasiet har precis kommit tillbaka från praktiken. När de tar studenten kan de titulera sig undersköterskor, att de utbildat sig till ett bristyrke är något de redan märkt av.

– Jag har redan fått tre, fyra jobberbjudanden, berättar Frida, samtidigt som Alexander och Jonna nickar instämmande.

Att många som går ut gymnasiet kommer ut och får otrygga anställningar eller inte hittar något jobb är något som diskuterats flitigt de senaste åren. Att lyssna på Vård- och omsorgseleverna känns som upp och nervända världen. De pratar om glädjen till sitt arbete och att det ska bli kul att få jobba med det de lärt sig under tre år på gymnasiet.

ANNONS

– Nu märker man hur mycket man faktiskt lärt sig på tre år. Bara att sitta ner och prata med någon kan hjälpa mycket. Det är en bra känsla att göra skillnad, säger Alexander Maatoug.

Läs mer:Få sökande oroar kommunerna

Undersköterskebristen är något som eleverna märkt av från dag ett och redan från början har de jobbat extra inom vården.

– Är man inskriven i bemanningen får man jobba var och varannan dag, berättar Jonna Ekersund.

– Det får inte bli för mycket jobb, ni måste ju klara skolan också, säger läraren Helena Henningsson, med ett skratt.

Bristen på undersköterskor gör också att de kan ställa krav på sin arbetsgivare. Krav som många andra ungdomar bara kan drömma om.

– Du kan förhandla din lön och ställa krav. Jag förhandlade mig till lediga dagar där jag ska jobba i sommar, säger Frida Andrén.

Trots berättelserna från eleverna att en ljus framtid närmar dem är det ändå få ungdomar som vill gå Vård- och omsorgsprogrammet. Rektorn Johan Ceder vill inte se en dramatisk minskning av antalet elever och anser att den hänger ihop med gymnasiereformen 2011. En reform som innebar att du inte automatiskt fick högskolebehörighet på praktiska program.

– Vi har sett till så att eleverna kan läsa in behörigheten inom det befintliga programmet utan att för den delen gå mer i skolan, säger han.

ANNONS

För att fler ska söka tror han att information och samarbete är den bästa lösningen.

– Vi försöker sprida bilden av att man får göra en insats varje dag på jobbet när vi informerar om programmet. Jag tror också att samarbetet inom ramen för Vård- och omsorgscollege kommer leda till att öka statusen och professionalismen i yrket, säger Johan Ceder.

ANNONS