Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Hit kan fullmäktige flytta under nybyggnationen

Vänersborgs kommun har gett två förslag av lokaler där regionfullmäktige kan ha sina möten medan sessionssalen rivs och ersätts.

De stora problemen med mögel och kloranisoler i kommunhuset har lett till en ohållbar arbetsmiljö för delar av personalen, och just nu pågår renoveringsarbetet etappvis i fastigheten till en kostnad på upp till 100 miljoner kronor.

Sessionssalen, där såväl kommun- som regionfullmäktige sammanträder, är värst drabbat. Än har inget beslut fattats med det mest sannolika är att salen kommer att rivas och ersättas.

Under tiden kommer kommunpolitikerna fortsätta i lokalen, men regionfullmäktige byter plats redan till nästa sammanträde den 31 januari. Så småningom kommer även kommunen flytta sina sammanträden. 

I tisdags presenterade kommunen, däribland kommunalrådet Marie Dahlin (S) två alternativ; Folkets hus och Quality hotell.

– Vi visade båda lokalerna och känslan var positiv. Den viktigaste signalen är att de vill vara kvar i Vänersborg även när en ny lokal är på plats, säger Marie Dahlin.

Regionfullmäktiges ordförande, Joakim Larsson (MP), var en av dem som guidades runt. Han ställer sig positiv till alternativen, men menar att vissa frågetecken måste rätas ut.

– Det är viktigt att lokalen fungerar på alla sätt vid ett fullmäktigemöte. Jag hoppas att det ska vara löst innan vi skickar ut kallelsen till nästa sammanträde, säger han, och berättar att han ska träffa regionfullmäktiges gruppledare på måndag för att diskutera upplägg och hämta in synpunkter. 

Lokalens storlek en är del. Regionen har 149 ledamöter, och därtill behövs bland annat plats för tjänstemän, åhörare och journalister. Dessutom ska lokalen vara tillgänglighetsanpassad och det ska gå att sätta in tekniska hjälpmedel som mikrofoner, voteringsanläggning och möjlighet för webbsändningar för radio.

– Men jag är inte orolig för att det inte ska lösa sig. Voteringsanläggning kan vi leva utan vid nästa möte, säger Joakim Larsson.

Om kommunen beslutar att riva sessionssalen och bygga nytt så beräknas arbetet ta omkring 1,5 år och kosta uppemot 30 miljoner kronor. 

– Vi hoppas att det kan komma ett beslut de närmaste månaderna, ju tidigare desto bättre, säger Marie Dahlin.