Demonstration. Många hade skrivit sina budskap på plakat när man i fredags träffades för att demonstrera vid Restad gård.
Demonstration. Många hade skrivit sina budskap på plakat när man i fredags träffades för att demonstrera vid Restad gård.

Hundratals oroliga för ny lag

På onsdag träder den nya lagändringen för asylsökande i kraft. Då står bland andra drygt tusen personer i Västra Götaland utan boende och ersättning från Migrationsverket. I Vänersborg och Trollhättan drabbas 115 personer.

ANNONS
|

Omkring 70 asylsökande i Vänersborg och 45 i Trollhättan blir på onsdag utan boende och ersättning från Migrationsverket. Lagändringen berör de flyktingar som får avslag på sin asylansökan, bara myndiga personer som inte har barn, och som inte kan överklaga avslaget på asylansökan.

På Restad gård känns oron av. Under fredagen anordnades en demonstration. Där samlades ett trettiotal personer i protest med plakat och höjda knytnävar. "We need justice. We are not criminals." De orden ropade de om och om igen när de tågade från Migrationsverket inne på Restad gård och in mot Vänersborgs arena.

– Att det sker en demonstration tyder på att de är oroliga, säger Jonathan Kvist, enhetschef för Migrationsverket i Vänersborg.

ANNONS

Han förstår flyktingarnas frustration.

– Man måste förstå att det är ett tufft beslut för den enskilde individen, säger han.

Han säger samtidigt att det inte är så mycket de kan göra. I förra veckan träffade fyra asylsökande – som representerade alla berörda somaliska flyktingar – cheferna för Migrationsverket vid Restad gård.

– Det var ett bra möte där vi kunde diskutera och lyssna in vad de hade att säga. Men det är inte så mycket vi kan göra, vi måste förhålla oss till de nationella reglerna, säger han.

TTELA har tidigare berättat om upprörda flyktingar på Restad gård som nu tvingas lämna boendet. En grupp somaliska flyktingar uttryckte sin frustration över att samtidigt som de blir utan boende inte kan åka tillbaka till sitt hemland.

Det pågår fortfarande samtal mellan Migrationsverket, Kronofogden och Polismyndigheten för att komma fram till hur man ska hantera situationen för de berörda.

ANNONS