Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Inget Aqua Blå det här året

Den stora sommarfestivalen Aqua Blå i Vänersborg ställs in.
– Vi har väntat in i det sista med att ta ett beslut som påverkar så många, säger evenemangsutvecklare Stefan Leijon.

Meningen var att Aqua Blå skulle erbjuda musik och annan underhållning från sju scener från 5 till 7 juni. Arrangörerna väntades så länge de kunde, men till slut var de tvungna att ta ett beslut.

På torsdagseftermiddagen meddelade Vänersborgs kommun att man ställer in den populära sommarfestivalen. Detta på grund av riskerna med coronaviruset. Att samla upp till 25 000 besökare under tre dagar är förstås inte möjligt under rådande omständigheter.

– Det är en stor förlust för alla, även för oss inom kultur- och fritidsförvaltningen. Vi var väldigt nöjda med den del av programmet som hittills var klart, säger Stefan Leijon i ett pressmeddelande.

Vänersborgs kommun är arrangör men många andra har också medverkat i arbetet. Bland de viktigaste är kommunens näringsliv och föreningar.

Sandra Björkstrand är projektledare inom kultur- och fritidsförvaltningen. Hon tycker att det är synd att man måste ställa in men samtidigt är hon inte överraskad.

– Det känns jättetråkigt men det är bara att anpassa sig efter läget. Och att blicka framåt. Men det är klart att det här påverkar alla parter. Både näringslivet och föreningslivet är ju sargade redan, säger hon.

För föreningarna brukar festivalen innebära möjligheter till extrajobb och därmed extrainkomster. Näringslivet har varje sommar kunnat se fram emot ökad aktivitet på hotell, i restauranger och i butiker. Även uppbygganden av själva festivalområdet har skapat arbetstillfällen.

Att skjuta på festivalen till till exempel hösten är inte möjligt.

– Aqua Blå är så pass komplext, det är inte bara att flytta, säger Sandra Björkstrand.

Så nu är siktet inställt på att köra nästa sommar i stället.

Håkan Alfredsson, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, blickar framåt.

– Vårt fokus blir nu att hitta bästa möjliga lösningar på hur evenemang kan genomföras i framtiden och hur vi kan hjälpa föreningslivet att återgå till normal verksamhet så snart det är möjligt, säger han i ett pressmeddelande.