Invasiv krabba härjar i Vänern

Den kinesiska ullhandskrabban har fått fäste i Vänern. Där gräver, äter och skadar den allt i sin väg.
– Vi trodde inte att det skulle vara så många fynd som det var. Så det är överraskande och dåligt för Vänern, säger biologen Andrea Kilströmer till SVT Värmland.

ANNONS
|

Den kinesiska ullhandskrabban kommer ursprungligen från ett område mellan Vladivostok och södra Kina. Den räknas till en av världens mest invasionsbenägna arterna i världen och är ett problem i länder som Tyskland och Storbritannien.

Nu har de oönskade piratkrabborna intagit Vänern också.

– Vi trodde inte att det skulle vara så många fynd som det var. Så det är överraskande och dåligt för Vänern, säger biologen Andrea Kilströmer till SVT Värmland.

Andrea Kilströmer berättar att man noterat skador på fångst, erosionsproblem då krabborna gräver samt att de också har en aptit för fiskrom, vilket kan skada fiskpopulationen i Sveriges största sjö.

ANNONS

Ullhandskrabban är dessutom känd för att förstöra fiskarredskap och underminera strandkanter och dammar.

– De ska inte vara här, säger Andrea Kilströmer.

Svåra att göra sig av med de kinesiska krabborna

Samtidigt som fiskare och biologer nu hjälps åt i att försöka bli av krabborna så erkänner Andrea Kilströmer att det inte kommer att bli helt lätt.

– Det kan vara väldigt svårt då de kommer med barlastvatten. Det kan hända att det behövs göras åtgärder även i barlastvattnet.

Fakta: Kinesisk ullhandskrabba

Ullhandskrabban har fått sitt namn från sina ullhåriga framklor. Detta tiofotade kräftdjur kan bli upp till 15 cm långt, om man räknar med benen. Den nästan cirkelrunda ryggskölden kan bli drygt 7,5 cm bred.

Ullhandskrabban äter andra ryggradslösa djur, växter och ibland fiskar som fastnat i fisknät. I de områden där ullhandskrabban finns i stora mängder har den stor inverkan på den inhemska faunan.

Källa: Naturhistoriska museet

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS