"Det är viktigt att vi i de olika pensionärsföreningarna samarbetar, det är på det viset vi blir starka", säger Bruno Thorson. Han, Sten Emanuelsson och Sture Ivarsson representerar en varsin förening i KPR.
"Det är viktigt att vi i de olika pensionärsföreningarna samarbetar, det är på det viset vi blir starka", säger Bruno Thorson. Han, Sten Emanuelsson och Sture Ivarsson representerar en varsin förening i KPR.

Kämpar för äldres rätt

Med pensionärers bästa i fokus försöker kommunala pensionärsrådet, KPR, påverka de politiska besluten i kommunen. – Vi måste slåss för våra intressen så vi inte hamnar i bakvattnet, säger Bruno Thorson, ledamot.

ANNONS
|

Hur ser det ut med fallolyckor i kommunen? Finns det internet på kommunens äldreboenden? Och är maten tillräckligt bra? Det är några av Vänersborgs kommunala pensionsråds hjärtefrågor. För lite mer än 40 år sedan startade de första pensionsråden runt om i landet. Anledningen var sammanslagningarna av kommuner vilket minskade pensionärernas inflytande i den lokala politiken.

– I mindre kommuner så kände man politikerna och visste vem alla var. Då kunde man gå fram och säga vad man tyckte och tänkte. Men eftersom kommunerna blev större blev avståendet mellan politikerna och invånarna större, säger Bruno Thorson.

I dag finns kommunala pensionärsråd i mer eller mindre varenda kommun, så även i TTELA:s fyra bevakningskommuner. Bruno Thorson, SPF seniorerna, Sture Ivarsson, PRO, och Sten Emanuelsson, SKPF, är tre av nio ledamöter från pensionärsorganisationerna i KPR Vänersborg. Utöver de nio sitter tre politiker med i rådet.

ANNONS

– KPR är ett kommunalt organ men samtidigt är det inte att jämställa med en kommunal nämnd på något sätt. Pensionärsrådet finns inte stadgat i lag utan det är något som kommunerna frivilligt inrättar, säger Bruno Thorson.

Syftet med rådet är att förstärka medborgarnas inflytande i frågor som rör äldre, och att fungerar som ett rådgivande organ.

– Jag tycker att vi borde vara mer ett remissorgan än vad vi är i dag. Jag upplever att vi blir serverade redan fattade beslut och då är det försent att påverka, säger Sture Ivarsson.

– I dag kan vi inte göra mer än att lyfta frågorna och så kan man hoppas att politikerna tar det till sig, säger Bruno Thorson.

KPR har möten två gånger per termin, fyra gånger per år. Innan varje möte träffas representanterna från pensionärsorganisationerna för att diskutera vilka frågor de ska ta upp. I flera år har huvudfrågan varit trygghetsboenden, något som politikerna till slut hörsammat. Och som man tidigare kunnat läsa om i TTELA ska nu serviceboendet Kastanjen göras om till +70-boende.

– Det är viktigt att det hänt något, det är tack vare att vi har varit på hela tiden och tagit upp frågan på varje möte, säger Sten Emanuelsson.

ANNONS

I KPR sitter det representanter från PRO, SPF Seniorerna och SKPF. De väljs av medlemmarna och sitter en mandatperiod, fyra år, åt gången. Men rådet representerar inte bara föreningarnas drygt 2000 medlemmar, utan alla pensionärer.

– Det är viktigt att påpeka att vi är till för alla pensionärer oavsett vilken organisation man tillhör eller om man inte är medlem i någon. Till oss kan alla som har någon synpunkt vända sig, säger Bruno Thorson.

För att kunna bestämma vilka frågor som rådet ska ta upp är de tacksamma för alla bidrag de kan få.

– Det är viktigt att folk känner till att vi finns och vilka frågor vi tar upp. Det är värdefullt för oss att man tar kontakt med någon ledamot om man har synpunkter, säger Bruno Thorson.

För att underlätta arbete har man inom KPR valt att skapa grupper som jobbar med olika frågor, en av dem är kostgruppen.

– De ska ut och testa maten på olika äldreboenden. Det är ett sätt att göra sig underrättad om hur det står till, säger Bruno Thorson.

Varför är pensionärsrådet viktigt?

– För att vi ska kunna påverka kommunens beslutsfattare och se till att de tar upp äldrefrågor som är viktiga för alla pensionärer, säger Sture Ivarsson.

ANNONS

KPR:s fem viktigaste frågor

  • Trygghetsboende: "Det är viktigt att man i kommunens olika delar får trygghetsboende så att folk kan bo kvar i sitt område", säger Sten Emanuelsson.
  • Gratis bussresor från 65 år: "Det blir antagligen nästa långkörare", säger Sten Emanuelsson.
  • Bemanningen inom äldreomsorgen: "Man upplever inom äldrevåren att det är för få händer och fötter, de anställda har inte tid att stanna till och prata med pensionärerna", säger Sture Ivarsson.
  • Kost och mathållning för äldre: "God och näringsriktig kost är något som är viktigt", säger Bruno Thorson.
  • Fattigpensionärer: "Det är bekymmersamt att så många äldre lever under fattiggränsen", säger Bruno Thorson.
  • ANNONS