Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kändisfågeln har lagt sig till med ett udda kvitter

Kändisfågeln i Vargön har fängslat ornitologer och fågelfantaster från hela Europa de senaste månaderna. Nu överraskar rubinnäktergalen igen – med ett nytt läte. Ett läte som förekommit ofta runt omkring den.

I mitten av november dök en mycket sällsynt gäst upp i ett träd i Vargön utanför Vänersborg. Det var en rubinnäktergal, en art som i vanliga fall hör hemma långt i från Sverige – i Altaj i östra Sibirien. Det rör sig om en hane, vilket syns på den rubinröda strupen.

Fågeln har sedan dess fått stora mängder av fågelskådare att flockas med sina kameror för att fånga den unika fågel på bild. En del har kommit från olika delar av Europa.

Efter att nu varit i området sedan i november och fastnat på bild hos många, har dess kvitter förändrats, vilket P4 Väst var först att rapportera.

LÄS MER: Fågelskådaren om ’Rubinen i Vargön’: ”Såg riktigt pigg och aktiv ut”

Något förändrades

Håkan Larsson, som är fågelskådare, har följt fågeln sedan den dök upp i Vargön i november. Bland annat har han och två andra fågelfantaster turats om att mata fågeln så att den skulle överleva. Och Håkan Larsson brukar få se rubinnäktergalen upp till fyra gånger i veckan.

Förra lördagen märkte han att något hade förändrats hos fågeln. Den satt uppe i ett träd och sjöng och rätt som det var lät den som en äldre kamera som klickade. Som tur var filmade han fågeln.

– Det var ett så roligt ljud att jag var tvungen att spela in det, säger Håkan Larsson.

LÄS MER: Drömfågeln har överlevt kylan

Fågelskådaren Håkan Larsson har följt den unika rubinnäktergalen sen den kom till Vargön. Det var han som upptäckte att fågeln börjat härma en kamera som klickar. Bild: Privat
Fågelskådaren Håkan Larsson har följt den unika rubinnäktergalen sen den kom till Vargön. Det var han som upptäckte att fågeln börjat härma en kamera som klickar. Bild: Privat

Hur vet du att det var fågeln som lät?

– För jag var själv på plats så inga andra kunde låta.

Sedan dess har Håkan Larsson hört ljudet varje gång han besökt fågeln.

Att den låter som en kamera menar han inte är så konstigt eftersom den har fotograferats varje dag sedan den kom till Vargön.

LÄS MER: Lyckliga ornitologer kunde lämna Vargön: ”Det är en drömfågel”

Skulle till Thailand

– Det har varit så mycket folk där, den är den mest fotograferade fågeln sedan den dök upp i november. Det har inte varit en dag utan att någon varit där och tagit bilder. Första helgen var där runt 600 personer, så det är inte så konstigt att den hört ljudet.

Brukar näktergalar härma saker så här?

– De brukar snappa upp ljud som de hör frekvent och som de sedan lägger in i sin sång. Det gör även staren och kärrsångaren.

Att den hamnade i Vargön, var ett misstag enligt Håkan Larsson. Den har gjort en 180 -gradig felnavigering.

– Den skulle mer söderut, som till Thailand, så den hade fel på den inre kompassen.

På grund av felnavigeringen och för att den är insektsätare och äter larver, flugor, spindlar och fjärilar, var det svårt för den att hitta mat under vinter i Vargön. Men den har klarat sig tack vare insatserna från Håkan Larsson och de två andra fågelskådarna som dagligen har matat den med mjölmask och maggot.

Men för de som vill se den unika fågeln och höra när den härma en kamera – de får skynda sig till Vargön. För enligt Håkan Larsson kommer den troligtvis flytta till Sibirien runt den 10 - 15 april.