Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förvaltningsrätten gav Stefan Kärvling (V) rätt om Nattugglan. Foto: Kent Eng

Kärvling fick rätt mot kommunen

Förvaltningsrätten gav Stefan Kärvling (V) rätt i ärendet kring Nattugglan. – Det är ett tecken på att demokratin fungerar, säger han.

I oktober förra året beslutade barn- och utbildningsnämnden (bun) att flytta förskolan Nattugglans verksamhet till Vänerparken.

Stefan Kärvling, som är ledamot i bun, anser att beslutet bygger ett icke objektivt och felaktigt underlag. Därför ville han på nämndens sammanträde månaden efter väcka ett ärende för att diskutera bristerna i beslutsunderlaget.

Nämnden röstade om ärendet skulle få väckas och Stefan Kärvling förlorade med tio mot ett. Frågan togs i stället upp som en informationspunkt. Nämndens ordförande Mats Andersson (C) menar att ärendet därmed var väckt.

Stefan Kärvling ansåg att så inte vara fallet och överklagade till förvaltningsrätten som alltså gav honom rätt. Han är nöjd med utfallet.

– Det är intressant att man som enskild ledamot kan få rätt i efterhand. Det är ett tecken på att demokratin fungerar och det glädjer mig. Beslutet innebär att alla ledamöter i Vänersborgs nämnder och styrelser får väcka ärenden oavsett vad de andra ledamöterna eller ordföranden tycker, säger Stefan Kärvling.

Rätten anser att nämnden har "åsidosatt den i kommunallagen fastslagna initiativrätten" och upphäver beslutet från november 2015.

I domen står: "Det finns ingen laglig rätt för nämnden att besluta om huruvida en ledamot får väcka ett ärende eller inte. Nämnden kan dock bestämma om det väckta ärendet ska avgöras direkt vid aktuellt sammanträde eller om det ska behandlas vid senare tillfälle."

Domen handlar inte om att häva beslutet om själva flytten av Nattugglan.

– Vad det här betyder i praktiken vet jag inte riktigt. Beslutet om flytten togs för över ett år sedan och verkställandet rullar på. Teoretisk skulle jag kunna yrka på att nämnden tog ett nytt beslut för att undanröja felaktigheterna. Jag får fundera och lyssna av stämningen. Jag tror att majoriteten vill lägga ner Nattugglan i alla fall. Men jag vet att många föräldrar på Nattugglan vill ta om beslutet, säger Stefan Kärvling.

Mats Andersson vill avvakta med en kommentar tills han har varit i kontakt med kommunjuristen.