Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Kandidaterna till Vänersborgsgalans hederspris

Efter två års uppehåll är det åter dags för Vänersborgsgalan. Nio olika evenemang är nominerade till galans hederspris – vem som får priset avgör TTELA:s läsare.

Torsdagen den 2 juni går Vänersborgsgalan av stapeln på Sanden i Vänersborg, precis innan Aqua Blå-festivalen drar i gång. Galan arrangeras av Forum Vänersborg och knyter ihop kultur, näringsliv och föreningsliv.

Här nedan följer röstning och information om de evenemang som är nominerade till Vänersborgsgalans hederspris. Röstningen pågår fram till och med onsdagen den 25 maj, klockan 23.59.

Blå toner i Vänersborg. Bild: Stig Karlsson
Blå toner i Vänersborg. Bild: Stig Karlsson

Blå toner

Den 13 november återuppstod välgörenhetskonserten Blå toner i Vänersborgs kyrka efter ett års pandemiuppehåll. Ungefär 250 personer bänkade sig framför Kalle Moraeus, Vänersborgs gospel och Göteborgsbaserade Basement Blues.

Ett bra besökarantal med tanke på pandemin, säger Gunnar Ohlsson från arrangerande Blue Chain. Alla intäkter går oavkortat till Världens barn.

– Det är fortsatt osäkert med tanke på pandemin och det här var ju en återuppstart på Blå toner eftersom vi fick ställa in 2020. Man vet inte hur intresset är, om folk vågar sig ut, men vi är nöjda. Publiken var också nöjd, vi fick väldigt mycket positiva kommentarer efteråt.

Kortspelet Finns i sjön.
Kortspelet Finns i sjön.

Finns i sjön

SM i kortspelet Finns i sjön anordnas årligen i Vänersborg av TCT Produktion. Eventet lockar spelare från 18 år till pensionärer från hela landet.

En del ansluter för en trevlig kväll men de flesta för att vinna. Med pompa och ståt firas en brons-, silver- och guldmedaljör, samt titeln svensk mästare.

Frida & Birger Cup spelades i Vänersborgs Arena.
Frida & Birger Cup spelades i Vänersborgs Arena.

Frida cup

Under två helger i november spelades Frida & Birger Cup i Arena Vänersborg.

55 lag deltog varav tio norska. Totalt var över 600 spelare representerade i åldrarna 10–13 år. Utöver spelarna fanns närmare 200 ledare på plats och ytterligare medföljande föräldrar som publik och gäster i kommunen.

Frida Bandycup har spelats i flera år och är sedan starten världens största sjumannaturnering för flickor i bandy. 2021 blev året då IFK tog konceptet vidare och utökade med Birger Bandycup som blev en extra cuphelg för pojkar.

Det goda renommé som Frida Bandycup har både i Sverige och Norge gav ringar på vattnet direkt och redan det första året blev Birger Bandycup en av Sveriges största bandycuper för pojkar.

Tomteparaden i Brålanda 2021. Bild: Andreas Olsson
Tomteparaden i Brålanda 2021. Bild: Andreas Olsson

Jul i Brålanda

Jul i Brålanda står som sammanhållande länk mellan många aktörer som tillsammans gör Julmarknaden och Tomtetåget möjlig att genomföra. Det är en mångårig tradition där tusentals människor kommer för att se och delta i Tomtetåget som går genom Brålanda samhälle första lördagen i december.

I det 69:e Tomtetåget 2021 deltog över 50 ekipage och publiken var rekordstor.

Ljusfestivalen i Vänersborg. Bild: Andreas Olsson
Ljusfestivalen i Vänersborg. Bild: Andreas Olsson

Ljusfestivalen

Vänersborgs Ljusfestival 2021 lockade drygt  9 000 besökare till Skräckleparkens vackra ljuspromenad under tre kvällar. Där bjöds det på en mix av ljus, barnteater, musikkår, dans, artister, akrobatik, eldshow, knallar, fika och mat under en stjärnklar hösthimmel 21–23 oktober. Mellovinnaren Tusse stod dessutom på stora scenen i samverkan mellan Vänersborgs ljusfestival, Kulturveckan och Hållbarhetsveckan.

Det här var andra året festivalen anordnades och bakom arrangemanget står Vänersborg IF i samarbete med Sisu Idrottsutbildarna och Vänersborgs kommun, med stöd av Forum Vänersborgs evenemangsfond. Ytterligare sju lokala föreningar var involverade i genomförandet: Scouterna, IFK Vänersborg, Vänersborgs gymnastikförening, Vänersborgs segelsällskap, Friluftsfrämjandet, Röda korset, Lions och Tvåstad Discgolfklubb.

Quality cup spelades under fem helger i oktober.
Quality cup spelades under fem helger i oktober.

Quality cup

Quality cup som spelades under fem helger i oktober satte 2021 rekord i antal deltagande lag med över 220 stycken. Totalt spelades 537 matcher och då räcker inte fotbollsplanerna på hemmaplan Vänervallen till utan matcher spelas även i Vargön och Trollhättan. Arrangerande förening är Vänersborgs FK och spelarna är mellan 12 och 17 år.

Rasta cup.
Rasta cup.

Rasta cup

I november 2021 arrangerade Brålanda IF den 33:e upplagan av Rastacupen som är en av Västsveriges största futsalturneringar. 35 lag möttes i 97 matcher på tolv intensiva minuter vardera. En prissumma utgick till första- och andrapristagare i vardera kategorin. Damklassen vanns av Vänersborgs FK: Svart och herr av Brålanda IF: 2.

Vårruset i Vänersborg.
Vårruset i Vänersborg.

Vårruset

Vänersborgs SK arrangerade Vårruset 2021, turnén var utvecklad som en hybridprodukt med både verkliga och digitala inslag av Marathongruppen.

Själva loppet sprang deltagarna med hjälp av Vårrusets app. I den kunde deltagarna registrera sina lopp, hitta resultatlistan och lokalisera lokala kartor och picknickplatser. Vänersborgs SK hade lagt in sex olika banor i appen. Alla banor var snitslade ute i verkligheten. Tjejerna hade en vecka på sig att utföra loppet.  De som hade anmält sig i lag fick även picknick som lämnades ut till lagledaren.

Innan loppet så gick deltagarna in i appen och kunde värma upp tillsammans med en uppvärmningsvideo, få pepp genom olika ljudstationer längs banan och sedan tävla om fina priser i Vårrusets musikquiz.

Deltagarantalet blev 1 005 stycken och Vänersborgs SK skötte själva marknadsföring via sociala medier och kontakt med företag och organisationer. Denna siffra stod sig dessutom bland de främsta av alla 20 orter. Ett hundratal funktionärer från VSK var engagerade i Vårruset 2021 som var en hybridprodukt.

Galan arrangeras av Forum Vänersborg och knyter ihop kultur, näringsliv och föreningsliv.

Vänersborgs cup i ishockey.
Vänersborgs cup i ishockey.

Vänersborgs cup

I mars spelades den 40:e upplagan av VHC:s ungdomscup i ishockey, Vänersborgs cup. Under fem helger spelade ungdomar i åldrarna 13–18 år om titeln i respektive grupp.

Numera ett jättearrangemang, men så har det inte alltid varit.

– Vi arrangerade första cupen 1982 och tolv lag var med, bland annat AIK, Djurgården, Västra Frölunda och Hammarby, säger Bosse Tallbo, eldsjäl ända sedan starten för både föreningen (1977) och cupspelet.

Läs mer: