Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Så här kan testanläggningen komma att se ut.

Klart för testanläggning

Nu är det klart att kommunala Fastighets AB ska bygga en testanläggning på Holmens gamla industriområde i Vargön. Politikerna i kommunfullmäktige fattade beslutet på onsdagen.

Kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S) var entusiastisk. Beslutet innebär att det kommunala bolaget Fastighets AB ska bygga en testanläggning som Innovatum hyr och sedan i sin tur hyr ut till företag som vill utveckla nya material.

– Äntligen. Som jag har väntat på det här beslutet. Och Vargön har väntat på det här beslutet sedan 2008 då beskedet kom att bruket skulle läggas ner. Behovet av nya material är stort. Vi skulle kunna bli navet för de som vill utveckla miljövänlig verksamhet, sa hon från talarstolen.

Kommunstyrelsens förste vice ordförande, Gunnar Lidell (M), var inte lika begeistrad i idén om en kommunal byggnad för projektet Wargön Innovation, även om han är för projektet i sig. Han menade att konstanterna för bygget kan bli större än de 23 miljoner som finns angivna i underlaget. Och så ställde han två frågor till de övriga politikerna.

– Klarar det är beslutet ett överklagande, är det juridiskt hållbart? Har man försökt hitta andra fastighetsägare?

Gunnar Lidell menar att ett bygge skulle kunna gynna enskilda företagare på olagligt sätt och att det går att bygga billigare om någon annan gör det.

Bo Carlsson (C) menar att om det kommer igång en verksamhet på området kan det locka fler att etablera sig.

– Det finns många saker som pekar på att den här investeringen är rätt, sa han.

Men Tove af Geijerstam (L) höll inte med.

– För mig är det viktigt att en kommun inte ska bygga en fastighet åt företag.

Marie Dahlin menar Innovatum inte är ett företag.

– Inte är det någon ideell förening vi pratar om och det är väl företag som ska in där, sa Dan Åberg (M).

Och han fick stöd av Anders Strand (SD).

– Nu blir jag förvirrade när jag hör att Innovatum inte är ett företag, sa han och pekade på det heter Innovatum AB, alltså aktiebolag.

När det gäller kostnaderna sa Marie Dahlin:

– Det har inte gjorts någon upphandling än så priserna vet vi inget om.

Frågan gick till voteringen som slutade med siffrorna 32 mot 19. S, C, MP, V, KD och VFP var för ett bygge medan M, L och SD var emot.