Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Knivar i beslag och rekonstruktion i mordutredning

Den man som är misstänkt för kvinnomordet på Torpa har fått ge sin version av vad som skett i en rekonstruktion. Och beslagtagna knivar har skickats till Nationellt forensiskt centrum, NFC, för analys.
– Det är föremål som är intressanta att få utredda, säger kammaråklagare Daniel Veivo Pettersson.

Det har nu gått två månader sedan den gravida kvinnan bragdes om livet i hemmet i Vänersborg. På tisdagen omhäktades hennes sambo misstänkt för mord.

Utredningen fortsätter. Den misstänkte mannen ska vara samarbetsvillig, enligt åklagaren, och har lämnat en berättelse om vad han menar skett i deras gemensamma bostad den fredagen då kvinnan dödades.

LÄS MER: Åklagaren: Barn kan ha bevittnat mordet på gravid kvinna

Förra veckan genomfördes en rekonstruktion av mordet, där den misstänkte – som förnekar mord – fick visa vad han menar skett. Den misstänkte och hans försvarare, utredare och åklagaren var på plats och det hela filmades. Men eftersom lägenheten alltjämt är avspärrad hölls rekonstruktionen på annan plats.

– I det här fallet är det relevant med en rekonstruktion för att så tydligt som möjligt få fram hur den misstänkte menar att det gått till – hur han och kvinnan agerat innan hon dog. Det är den misstänktes version. Dels är det viktigt att positionerna i utredningen är klara så att man vet vad hans inställning är och dels för att det kan tjäna som bevisning på det stora hela. Det är nyttigt för utredningen helt enkelt, säger Daniel Veivo Pettersson.

LÄS MER: Man häktad misstänkt för mord på sambo

Knivar i beslag

Just nu är utredningen i lite av ett vänteläge. Man inväntar analyserna från NFC, Nationellt forensiskt centrum, av det bevismaterial man skickat in. Bland annat rör det sig om beslagtagna knivar som skickats för analys – föremål som är intressanta att få utredda, enligt åklagaren.

Misstänker ni att någon eller flera av dessa använts vid mordet?

– Alla som vi skickat in misstänker vi kan ha använts, men det behöver inte vara så. Utan nu har det skickats in, så får vi se vad det ger.

Kan du bekräfta att stickande våld brukats mot kvinnan?

– Vi har fått ett preliminärt besked på dödsorsaken och på hennes skador, men jag har valt att inte berätta så mycket om det. Men knivar är relevant i sammanhanget.

Man väntar också på att man ska kunna börja höra kvinnans anhöriga i hemlandet, vilket man ännu inte fått tillstånd till.

”Kommit en bra bit på vägen”

Den misstänkte kommer inom det närmaste också börja få ta del av utredningen.

– Jag bedömer att vi har kommit en bra bit på vägen. Men samtidigt mot bakgrund av att det är ett så allvarligt brott vill vi inte hasta och förbise något, så därför vill vi invänta analyserna innan vi kan gå vidare. Vi får acceptera de väntetider som finns, säger Daniel Veivo Pettersson.

Åklagaren uppger att ett eventuellt åtal kan väckas tidigast i början av februari.

Mannen ska nu sitta häktad fram till 18 januari. Han är på sannolika skäl misstänkt för mord och grovt barnfridsbrott. Han förnekar mord.