Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunalråd anklagas för att ha grävt upp fornlämning

Kommunalrådet Bo Carlsson (C) anklagas för att med grävmaskin ha förstört delar av ett område med fornlämningar från medeltiden. Nu förbereder länsstyrelsen en polisanmälan om brott mot kulturmiljölagen.

Enligt Länsstyrelsen Västra Götaland ska skadorna, som beskrivs som "oåterkalleliga", ha uppstått när markägaren Bo Carlsson grävde i fornlämningen med grävmaskiner och fraktade bort jordmassor från platsen.

– Det är oåterkalleligt, har man gjort ett ingrepp så kan man inte ställa tillbaka och komma till rätta med det. Blir han fälld för detta blir det böter eller fängelse. Men jag har ingen åsikt i just det här fallet hur det kommer att hanteras eller hur allvarligt det är ur juridisk synpunkt, säger Niklas Ytterberg, handläggare på länsstyrelsen till GT.

Vänersborgspolitikern Bo Carlssons släkt har ägt marken i generationer och det berörda området ligger intill åkermark.

– Jag lejde en grävmaskin för att känna om det var något i marken, vilket det inte var, säger han.

Det uppgrävda området uppges av länsstyrelsen vara cirka 120 kvadratmeter stort. Bo Carlsson själv menar att det rör sig om 70 kvadratmeter och att området han grävt i inte är någon fornlämning.

– Det är totalt fel uppgifter, det kan vilken amatör som helst se. Det finns ett område lite längre bort med spår av en gammal jordkällare men det finns inga synliga fornlämningar på den här plätten, säger han till TTELA.

Enligt länsstyrelsen är fornlämningen en bytomt med rester från ett hus, en källare och annat som staten bedömt som en del av skyddsvärt kulturarv. Nu förbereder länsstyrelsen en polisanmälan om brott mot kulturmiljölagen som ska färdigställas och skickas in till polisen de närmaste dagarna.

– Det är klart att det inte är roligt. Nu kan jag ångra att jag inte bad om att få en arkeologisk undersökning genomförd först. Men klockan går inte att vrida tillbaka, säger Bo Carlsson.