Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Just nu ser det ut som om Ursand stannar kvar i Vänersborgs ägo.

Kommunen föreslås behålla Ursand

Bert Karlsson ser inte ut att få köpa Ursand av Vänersborgs kommun. En oenig samhällsbyggnadsnämnd föreslår att affären inte ska bli av. – Vänersborgarna bör ha rådighet över marken, säger nämndens ordförande Benny Augustsson (S).

Benny Augustsson la fram ett förslag till nämnden om att Vänersborgs kommun inte bör sälja Ursand eller teckna ett tomträttsavtal med Bert Karlssons bolag Ursands camping och restort.

Ledamöterna från S, C, MP och V ställde sig bakom och beslutet blev att föreslå kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att det inte ska bli någon affär.

Varför valde ni att föreslå ett nej?

– Det finns många orsaker till det och vi lär diskutera saken vidare. I grunden tycker vi att ett sådant här rekreationsområde ska tillhöra Vänersborgs kommuninvånare. Vänersborgarna bör ha rådighet över marken. Efter en försäljning skulle marken till exempel kunna säljas vidare. Det finns också andra bitar men de vill jag inte gå in på nu, säger Benny Augustsson.

Resonemanget gäller också för ett tomträttsavtal.

– Skillnaden mellan en försäljning och ett tomträttsavtal är ganska liten. Ett tomrättsavtal kan säljas vidare.

Bert Karlsson och Vänersborgs kommun har vid mer än ett tillfälle varit på kollisionskurs. Vid flera tillfällen har han till exempel byggt på området utan att ha lov att göra det. Senast den här veckan beslutade byggnadsnämnden att Ursand resort och camping ska betala en byggsanktionsavgift på närmare en halv miljon kronor. Anledningen är att man börjat gräva och fälla träd utan startbesked.

Spelar det någon roll för beslutet att det är just Bert Karlsson, en omstridd person, som vill köpa?

– Vi har förstås diskuterat entreprenören men vi hade inte sålt även om det vore någon annan. Vi kommer att utvärdera detta mer inför att ärendet kommer till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, säger Benny Augustsson.

Kommunen äger campingens mark och de flesta byggnaderna. Bert Karlssons företag har kritiserat kommunen för att campingen var i mycket dålig skick när de tog över som arrendator. Benny Augustsson håller med om att campingen inte var i något vidare skick men samtidigt menar han att företaget kände till den saken.

Ursand campning och resort är heller inte nöjda med upplägget kring investeringen i befintliga byggnader. Men Benny Augustsson ser inget märkligt i det.

– Om ägaren investerar är det inte konstigt att arrendatorn får vara med och betala. Man har ingått arrendeavtalet, läste man inte texten över huvud taget, säger han.

M, L och KD la fram ett förslag, som även SD ställde sig bakom, som innebar att campingen skulle säljas. Grönvik, alltså området vid småbåtshamnen, skulle däremot undantas från affären.

Men så blev det alltså inte.

– Jag tycker det är tråkigt. Vad man än tycker om arrendatorn så är det en entreprenör som har satsat pengar och ökat beläggningen på campingen. Och det ger inkomster till kommunen och andra företag. Jag tycker inte att man ser möjligheterna, säger Peter Göthblad (L), vice ordförande i nämnden.

Han förstår argumenten som Ursand camping och restort för fram.

– Som det är nu har de svårt att få lån.

Några direkta nackdelar med att sälja kan han inte se. Detaljplanen säkerställer att vägen till stranden och själva stranden fortsätter vara tillgänglig för allmänheten.

– Han kan inte stänga av stranden, säger Peter Göthblad.