Kommunen köper inte Nuntorp

Vänersborgs kommun köper inte Nuntorp. Efter en taktisk manöver lyckades oppositionen stoppa affären. Den styrande minoriteten beskriver metoden som feg.

ANNONS
|

Ska man tro på debatten under onsdagens fullmäktigesammanträde vill alla politiker i sessionssalen att det ska vara from av utbildning, helst kopplat till jordbruk, på Nuntorp. Skillnaden låg i hur man såg på att kommunen, via det kommunala Fastighets Ab, skulle köpa fastigheten för 38 miljoner kronor och hyra ut den till någon som driver utbildning där.

Den styrande minoriteten med S, C och MP tillsammans med SD och VFP ville köpa. Medan övriga oppositionspartier, alltså M, KD, L och V, inte ville genomför affären, i alla fall inte på det beslutsunderlag som fanns att tillgå på onsdagen.

– Det är beklagligt. Jag tycker att det var ett otroligt fegt beslut. Först pläderar de för nej i flera timmar men när de märker att de är på väg att förlora ändrar de sig till återremiss, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S).

ANNONS

När nej-sidan insåg att de inte skulle få ihop tillräckligt många röster för att stoppa köpet yrkade man i stället på en återremiss med motiveringen att beslutsunderlaget behövde kompletteras. För att få igenom en återremiss i kommunfullmäktige räcker det med en tredjedel av ledamöternas röster. Voteringen slutade 29 för att avgöra frågan på onsdagen mot 21 för återremiss till kommunstyrelsen.

De nuvarande ägarna av Nuntorp, Västra Götalandsregionen, har sagt att de senast den 15 december måste få veta om Vänersborgs kommun är intresserade eller inte. Och det innebär förstås att frågan inte hinner tillbaka till fullmäktighet för beslut. Återremissen är alltså i praktiken ett nej till köp.

Är det kört för en utbildning på Nuntorp nu?

– I alla fall som vi kan påverka. Jag hoppas någon annan köper och startar en utbildning, säger Marie Dahlin.

Under onsdagens debatt var talarstolarna i sessionssalen välbesökta.

Ja-sidan argumenterade för vikten av en utbildning inom de gröna näringarna i en jordbruksbyggd som Brålanda och att ett köp skulle ge möjligheter till det.

– Vi måste satsa på våra kärnverksamheter. Att skapa förutsättningar för en lantbruksutbildning på Dal är inte det en kärnverksamhet, frågade Reidar Eriksson (S) retoriskt.

Mats Andersson (C) menade att pengarna inte skulle ha varit bortkastade även om det mot förmodan inte blev någon utbildning eftersom 38 miljoner är ett bra pris och fastigheten i värsta fall skulle gå att sälja. Han sa också att till slut måste man sätta ner foten.

ANNONS

– Det finns en ambivalens, det finnas alltid mer information att få i morgon, nästa månad eller nästa halvår.

Nej-sidan var ännu mer aktiv med sina argument.

– Vi vill också ha en utbildning där. Men vi tror inte att det går på det här sättet. Så vitt jag vet finns det ingen som har visat intresse för att driva utbildning i fastigheterna. Det är ett rent önsketänkande att ett kommunalt köp skulle leda till en utbildning. Det handlar inte bara om att vilja utan om att skapa förutsättningar, sa Lena Eckerbom Wendel.

Moderaterna har redan fått en hel del kritik för hur ni har agerat i frågan. Hur tror ni att det blir nu?

– Vi har haft en raklinje. Vi gick till val på ordning och reda i ekonomin och då måste man fatta beslut på vettiga beslutsunderlag, sa Lena Eckerbom Wendel (M) på torsdagen.

Stefan Kärvling (V) nämnde i debatten, bland mycket annat, köpesumman på 38 miljoner kronor.

– Det är tveksamt om det räcker.

Han räknade upp saker som tillkommer eller kan tillkomma: stämpelskatt, renoveringar, IT-investeringar och kostnader för lösöre.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS