Vänersborg är en av landets bästa cykelkommuner.
Vänersborg är en av landets bästa cykelkommuner. Bild: Christopher Lanaway

Kommunen toppar listan över landets bästa cykelkommuner

Vänersborg är en av Sveriges bästa cykelkommuner. Det står klart sedan cyklisterna sagt sitt. Bland landets små kommuner klättrar Vänersborg från tredje till första plats.

ANNONS
|

Det är Cykelfrämjandet som har genomfört sin årliga nöjdhetsundersökning Cyklistvelometern. Där placerar sig Vänersborg i toppen bland landets 73 små kommuner. Det innebär att staden klättrar från plats tre till plats ett.

Undersökningen är uppdelad i tre kategorier där kommunerna delas upp efter antalet invånare. Då Vänersborg har färre än 50 000 invånare så räknas man till landets små kommuner. Men där är man alltså bäst i klassen.

– Vi har satsat på att förbättra möjligheterna att kunna cykla på ett säkert och bekvämt sätt i Vänersborgs kommun. Att cykla är billigt, ger minimal miljöpåverkan och cykeln tar liten yta i anspråk. Cykling gynnar dessutom folkhälsan genom regelbunden rörelse. Cykelinvesteringar ger helt enkelt hög avkastning, säger Anders Wiklund (MP), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Vänersborgs kommun, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Vänersborg sticker ut

Överlag visar undersökningen att cyklister i de större städerna är mer nöjda med cykelförutsättningarna än de i mindre kommuner. Dock sticker Vänersborg ut här då 75 procent skulle rekommendera andra att cykla i staden.

– Genom att klättra från tredje till första plats i Cyklistvelometern visar Vänersborg att höga ambitioner och tålmodigt arbete belönas i form av nöjdare cyklister, säger Per Hasselberg, ordförande i Cykelfrämjandet i pressmeddelandet.

Även Trollhättan återfinns i undersökningen. De ingår i kategorin mellanstora kommuner och där återfinns de på plats 13 av 26.

Sveriges bästa cykelkommuner

Stora kommuner (Över 100 000 invånare)

1. Linköping

2. Malmö

3. Örebro

Mellanstora kommuner (50 000–100 000 invånare)

1. Karlstad

2. Östersund

3. Järfälla

Små kommuner (färre än 50 000 invånare)

1. Vänersborg

2. Finspång

3. Katrineholm

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS