Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunstyrelsen är för att bygga testanläggningen på Wargön. Bild: Contekton arkitekter

Kommunstyrelsen för bygge på Wargön

En majoritet av politikerna i kommunstyrelsen vill att kommunala Fastighets AB ska bygga en testanläggning på Wargöns industriområde åt Wargön Innovation.

– Det var bra att vi tog beslutet, det här är något som utvecklar Holmenområdet och bär in i framtiden, säger Bo Carlsson (C), som var ordförande vid sammanträdet.

Men kommunstyrelsen var som väntat inte enig. Efter votering visade det sig att 10 ledamöter var för och 5 emot förslaget att bygga. M och L reserverade sig mot beslutet. Även SD röstade mot bygget.

– Det kommunstyrelsen sa förra gången var att Fastighets AB skulle ta fram underlag. Men vi blev inte klokare av det, säger kommunstyrelsens vice ordförande Gunnar Lidell (M).

Han är inte emot projektet Wargön Innovation i sig men tycker inte att det är någon bra idé att kommunen ska bygga en testanläggning. Han förespråkar att projektet kan hyra in sig i andra lokaler.

Ett av argumenten mot att bygga är att när Innovatum upphör att vara huvudman för projektet Wargön Innovation hösten 2019 finns ingen garanterad hyresgäst, vilket skulle kunna göra att Fastighets AB blir sittande med tomma lokaler.

Ett annat är att bygget skulle kunna innebära ett brott mot EU:s statsstödsregler och kommunallagen när det gäller riktat stöd till näringsidkare. Dessutom menar Gunnar Lidell att den totala investeringskostnaden är osäker vad gäller bland annat tomten, lagfart och själva bygget.

– I underlaget har man inte räknat med pålning av marken, om det behövs kostar det en miljon till.

Bo Carlsson är mycket kritisk till Moderaternas agerande.

– Jag förstår inte motståndet, det finns inga andra lokaler, säger han.

Han håller med att den säkrade hyrestiden är kort men säger:

– Skulle det värsta inträffa ser vi inga problem med att hyra ut lokalerna till någon annan.

Inte heller är bygget att räkna som ett olagligt stöd, enligt Bo Carlsson.

– Det argumentet köper jag inte. Innovatum är inget privat företag, det är offentligt finansierat för utvecklingsarbete.

Om byggkostnaderna skulle vara osäkra säger han:

– Det är fullständigt skitsnack, det finns kalkyler över vad bygget kostar. Vi har anlitat proffshjälp, mer kan vi inte göra.

Kommunfullmäktige tar upp ärendet den 22 februari för avgörande.