Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Förslag om köp. Kommunstyrelsen i Vänersborg har föreslagit att kommunala Fastighets Ab köper Nuntorp.

Kommunstyrelsen vill köpa Nuntorp

En oenig kommunstyrelse vill att kommunala Fastighets Ab ska köpa Nuntorp och hyra ut till någon som driver utbildning inom de gröna näringarna.

Efter en återremiss i oktober hade Vänersborgs kommunstyrelse på onsdagen åter uppe ärendet om kommunala Fastighets AB Vänersborgs köp av Nuntorp.

Vid förra sammanträdet röstad oppositionens M, KD, L, V och SD igenom en återremiss eftersom man ansåg att det i beslutsunderlaget inte fanns beskrivet något strategiskt syfte med köpet. Man saknade också en investeringskalkyl, förslag för finansieringen, tänkta intäkter och ett avtalsförslag med en möjlig hyresgäst.

Inför onsdagens sammanträde har Fastighets Ab försökt svara på frågorna. Att presentera en intresserad hyresgäst anses vara svårt innan bolaget har fått klartecken att köpa fastigheten. Köpesumman är 38 miljoner kronor och till det kommer en stämpelskatt på 1,6 miljoner kronor. Om det blir ett köp ska bolaget låna pengarna.

Att driva fastigheten beräknas kosta 10 miljoner kronor om året, inklusive avskrivningar och ränta. Ungefär en tredjedel av summan är värme, el, vatten och avlopp och det kan man ta in direkt från en hyresgäst. Man slår också fast att Fastighets Ab ska ta ut en marknadsmässig hyra.

SD har bytt fot sedan förra kommunstyrelsen och ställde sig nu på samma sida som de styrande. Och det räckte för att man skulle kunna föreslå kommunfullmäktige att godkänna ett köp, med tillägget att syftet är hyra ut till någon som bedriver utbildning inom gröna näringar.

Det blev ingen votering men M, L och V reserverade sig mot beslutet.

Kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S) är nöjd.

– Vi har tre, fyra intressenter som vill starta någon from av utbildning. Vi har kollat upp dem. Först måste köpet igenom i fullmäktige och sedan ska vi prata mer med dem, säger hon.

Men vilka det handlar om vill Marie Dahlin inte säga än, och inte heller kommunstyrelsen fick den informationen.

Lena Eckerbom Wendel (M) litar inte på att det verkligen blir någon utbildning på Nuntorp.

– Sannolikheten att det blir en skola är liten. Det finns inga namngivna intressenter som vill hyra. Vi är för en friskola men man kan inte göra vad som helst med skattebetalarnas pengar.

Lena Eckerbom Wendel är rädd att det inte ska gå att få in de nödvändiga hyresintäkterna på 10 miljoner om året och att köpet ska bli en dålig affär. Hon tror att affären kommer att kosta upp mot 55 miljoner när även nödvändiga investeringar räknas in.

Nu går ärende alltså vidare till kommunfullmäktige och tas upp 14 december. Marie Dahlin vill inte ta ut någon seger i förskott men säger:

– Det ser bra ut.