Korseberg väntas växa

Vassbottens östra strand vid natursköna Korseberg kan bli ett av Vänersborgs vackraste bostadsområden. I går informerade Riksbyggen om den planerade bebyggelsen.

ANNONS
|

Att bygga nytt bostadsområde vid Korseberg är ingen ny idé. I början av 1990-talet fick NCC uppdraget att bygga en första husetapp intill områdets gamla läkarvilla. Men 1992 gick luften ur byggbranschen och planerna lades på is.

- Så det skulle vara väldigt roligt om det fanns intresse för att bygga där nu. Det finns en gällande detaljplan från förra gången, vilket förhoppningsvis innebär att vi kan komma i gång snabbt, sade Peter Oppenstam, projektledare hos Riksbyggen som samlade allmänheten för information om de nya byggplanerna i går kväll i Folkets hus i Vänersborg.

Byggplanen styr bebyggelsens utseende och medger etappvis byggande av 230 bostäder av ganska skiftande karaktär. Flerbostadshusen får byggas i fem till sju våningar.

ANNONS

Tanken är att placera flervåningshusen i norra delen av området där gamla läkarvillan ligger. Villan hyser i dag en förskola som ska vara kvar. Områdets andra verksamhet är ett boende för funktionshindrade. Korsebergs gamla sjukhem revs för omkring ett år sedan.

Utmed strandkanten och i söder planeras villor, radhus och/eller kedjehus i en eller två våningar. Resten av nuvarande parkområde bevaras.

- I första hand handlar det om bostadsrätter, men "egna hem" kommer också att förekomma, sade Sebastian Karlström, även han projektledare hos Riksbyggen.

Utseendet på en del av bebyggelsen kan bli funkisstil med putsfasad och inslag av träpanel. Hustyperna ska variera mellan enplanshus om fyra rum och kök på 100 kvadratmeter, friliggande en- och enhalvplanshus på 93 kvadratmeter med inredningsbar vind som kan utöka boytan med 54 kvadratmeter och radhus i två plan fördelat på fem rum och kök på 134 kvadratmeter med liten trädgårdstäppa.

Det ska också bli tvåplansparhus på 109 kvadratmeter och flera flerbostadshus med lägenheter med tre, fyra och fem rum från 75 till 145 kvadratmeter, vissa med en eller två balkonger andra med en balkong och en stor terrass. En del av bostäderna är tänkta för 55+-boende.

- Men vi vill utforma bebyggelsen efter önskemål och vi ser gärna att ni fyller i blanketterna här i kväll. Då får vi reda på vilka som är intresserade och hur ni vill ha det, sade Sabina Thelin, säljare och mäklare.

ANNONS

Kostnaden för köparen lär uppgå till 23000 kronor per kvadratmeter, samt en månadsavgift mellan 4 000 och 6 000 kronor.

ANNONS