Peter Johansson har under många år jobbat med att sprida kunskap om Vänersborgs historia. Nu har han blivit prisad för sina insatser.
Peter Johansson har under många år jobbat med att sprida kunskap om Vänersborgs historia. Nu har han blivit prisad för sina insatser.

Kulturpriset till Peter Johansson

Museichef Peter Johansson har tilldelats årets kulturpris i Vänersborg. – Jag är glad och mycket hedrad, säger pristagaren.

ANNONS
|

Förra året firade Vänersborgs museum 130-årsjubileum. Riktigt så länge har inte Peter Johansson varit på plats.

– Jag har varit anställd sedan 1988 och jag blev chef 2000, säger han.

När TTELA når honom på telefon är han både förvånad och nöjd över utmärkelsen.

– Det var överraskande, fantastiskt trevligt och roligt, säger han.

Och han uppskattar att bli uppskattad i sin egen hemstad.

Som pristagare får han ta emot en bronsstatyett av Yvonne Swahn och den kommer att få en framträdande plats i hans hem.

– Det kommer den att få.

P​eter Johansson har sysslat med den lokala historien sedan tidiga tonår. Då handlade det om saker som släktforskning och inventering av torp. Och i de spåren har han fortsatt med anställning på Vänersborgs museum, författande av flera böcker, forskningsprojekt i Afrika och många framträdanden i TTELA.

ANNONS

– En stor glädje i arbetet är mötet med publiken, säger Peter Johansson.

Priset är en hedersutmärkelse som tilldelas någon som har gjort speciellt värdefulla insatser för kulturen. Kultur- och fritidsnämnden tog beslutet om utnämningen på måndagen.

Ordföranden i nämnden, Marika Isetorp (MP), yrkande att Peter Johansson borde få priset för sina "enastående insatser och engagemang i utvecklingen av Vänersborgs kulturliv". Och det höll resten av ledamöterna i nämnden med om.

Peter Johansson menar att kunskaper om den lokala historien är viktig för att förstå de stora historiska sammanhangen. Och museet har två uppgifter fullfölja i det arbetet. Det handlar det om att förmedla fakta om kulturhistorien genom bland annat föreläsningar och utställningar. Men lika viktigt är att i databaser och arkiv bevara för framtiden.

– Det är inte bara för de människor som lever i dag, utan för generationer framåt, säger Peter Johansson.

ANNONS