"När kommunen var här lovade de att komma och göra bryggan slät med sprutbetong. Varför händer inget?" frågar sig Peter Bengtsson, representant för fritidsboendeföreningen Nordkroken Östra. Till höger om honom syns Thorleif Hansson som har permanent bostad i Nordkroken.
"När kommunen var här lovade de att komma och göra bryggan slät med sprutbetong. Varför händer inget?" frågar sig Peter Bengtsson, representant för fritidsboendeföreningen Nordkroken Östra. Till höger om honom syns Thorleif Hansson som har permanent bostad i Nordkroken.

Långsam lagning av vanskött brygga

Kommunen lovade att reparera den eftersatta bryggan vid Nordkrokens badplats. Men fyra år senare har ingenting hänt. Nu har sommarstugeägarna fått nog. – Det ser bedrövligt ut. Med tanke på alla ungar som springer omkring här borde något hända snart, säger Peter Bengtsson, representant för föreningen Nordkroken Östra.

ANNONS
|

Rostiga bultar och sylvassa järnfästen sticker rakt ut ur den söndervittrade betongen. Det är glest mellan flera av träbryggans plankor och två stegar saknas. Det är ingen överdrift att påstå att bryggan vid Nordkrokens badplats är vanskött. Och inte minst osäker för strandens badgäster.

Det har gått sex år sedan kommunen lovade att bryggan skulle repareras.

– I januari 2008 var jag på kommunen och hade ett möte med samhällsbyggnadsnämnden, sommaren 2009 kom de ut hit och tittade. Då lovade nämndens ordförande Bo Carlsson att bryggan skulle bli slät, fin och säker. Men det förde man inget protokoll på, och sedan har ingenting hänt, säger Peter Bengtsson, representant för Nordkrokens östra fritidsområdesförening.

ANNONS

– 2010 skickade jag ett mail till kommunen där jag frågade varför ingenting hände, men de svarade inte.

Bo Carlsson, som i dag är andre vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, blir minst sagt förvånad när TTELA kontaktar honom för att ta reda på vad som egentligen hänt.

– Jag minns att vi sommaren 2010 beslutade att problemen med bryggan skulle åtgärdas. Det låg på mitt bord att kontakta förvaltningschefen i Barn- och ungdomsnämnden Kent Javette, vilket jag gjorde. Och jag vill minnas att vi också pratade med utföraren, den dåvarande gatuchefen. Men det kan jag inte lova. Det måste ha brustit någonstans i kommunikationen, säger han och tillägger att alltsammans är väldigt beklagligt.

Fram till 1 januari 2013 har Nordkrokens badplats skötts av Barn- och fritidsförvaltningen och Arena fritid har haft yttersta ansvar för badplatsen. Men sedan årsskiftet ligger samtliga kommunala fastigheter och tomter under Fastighetsenheten.

Gunnar Björklund, som är fastighetschef på förvaltningen, har inte hört talas om ärendet över huvud taget. Men samma dag som TTELA kontaktar honom åker han ut till badstranden och beslutar att det mest akuta på bryggan ska åtgärdas omgående. Under gårdagen påbörjade man arbetet med att ta bort de vassa järnrester som sticker upp ur betongen.

ANNONS

– Vi ska lösa det mest akuta nu på en gång. De åtgärder som kräver ett mer omfattande arbete får vi ta ett nytt beslut om i Samhällsbyggnadsnämnden om ett par veckor. Även om det fattats beslut om att hela bryggan ska repareras mer grundligt behöver vi ta upp det på nytt med politikerna eftersom vi har flyttat på ansvarsfördelningen och ärendet ligger under en ny förvaltning, säger han.

ANNONS