Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Lovar allt – nästan inget når fram till behövande barnfamiljer

Giving People är en välgörenhetsorganisation som startade som en liten förening i Vänersborg 2013. I dag har föreningen kontor i Göteborg och Malmö och har samlat in 44 miljoner kronor under de senaste fyra åren. Dessa pengar skulle gå direkt till behövande barnfamiljer, men P4 Väst granskning visar att endast 1,6 miljoner av dessa pengar har gått till vad som utlovats.

Alla pengar ska gå direkt till att hjälpa behövande barnfamiljer, har Giving People tidigare lovat i sin omfattande marknadsföring.

En granskning av organisationen av P4 Väst visar att endast en liten del under de senaste fyra åren delats ut till behövande barnfamiljer. Granskningen visar att pengarna i stället gått till löner, administration och till en stiftelse.

Knappt 4 procent

1,6 miljoner kronor, knappt 4 procent, har gått direkt till barnfamiljer så som det har utlovats. Ungefär hälften av de 44 miljonerna som samlats in under de fyra åren som granskats genom föreningens årsredovisningar, har gått till en stiftelse och resterande till löner och administration.

Efter avslöjandet har Giving People ändrat budskapet på deras hemsida om att allt går till behövande barnfamiljer.

Giving Peoples generalsekreterare Linda Hellqvist vill inte bli intervjuad, men skriver i ett mejl till P4 Väst att de aldrig haft någon avsikt att lura människor. Hon skriver även att tanken är att de pengar som finns i stiftelsen ska delas ut i framtiden.

”Förbannad”

"Jag blir så förbannad, ledsen och besviken" säger en givare till Giving People som P4 Väst talat med.

På sin hemsida skriver Giving People att de arbetar med akut hjälp av mat och andra viktiga förnödenheter.

Organisationen har sedan starten i september 2013 i Vänersborg förmedlat ett stort antal matkassar, kläder, skor och hygienartiklar till barnfamiljer över hela Sverige står det att läsa.

Det finns även gåvokort, juletiketter och annat att beställa och det går att ge ett bidrag direkt via Swish.