Många i Vänersborg är sjukskrivna på grund av stress. Bild: Stefan Bennhage
Många i Vänersborg är sjukskrivna på grund av stress. Bild: Stefan Bennhage

Många sjuka av stress i Vänersborg

Fler än en procent av befolkningen i arbetsför ålder i Vänersborg är sjukskrivna på grund av stress. Det placerar kommunen bland topp tio i landet. – Det är inte bra att det är så många som är sjukskrivna, säger Teresia Andersson, ordförande för Kommunal i Vänersborg.

ANNONS
|

1,02 procent av invånarna i arbetsför ålder i Vänersborgs kommun är sjukskrivna för utmattning eller andra stress diagnoser. Bara tio andra kommuner har fler sjukskrivna. Det visar en undersökning som facktidningen Kommunalarbetaren har gjort.

– Det är absolut en bild vi känner igen. Sjukskrivningar på grund av stress har ökat. Jag kan inte ge några direkta siffror men den känslan vi har är att det även är en del som är på gång att sjukskrivas för stress och att det snart kommer brisera ordentligt, säger Teresia Andersson.

Fler och fler i Sverige blir sjukskrivna på grund av stress, de senaste åren har sjukfallen växt med 119 procent. Till Kommunalarbetaren säger Försäkringskassan att ökningen är oroväckande och att en av förklaringarna är försämrad arbetsmiljö. Även Kommunal i Vänersborg är oroade inför framtiden.

ANNONS

– Som det ser ut i verksamheterna i dag så kan vi vänta oss mer arbetsrelaterade sjukskrivningar, det är vi oroliga för. Man hinner inte med det man ska göra och det finns en väldigt hög lojalitet, alla vill väl. Samtidigt försvinner inte arbetsuppgifter bara för att man är två personer mindre, säger Teresia Andersson.

Varför tror du att det är så många sjukskrivna i Vänersborg?

– Det är svårt att veta varför just Vänersborg sticker ut. Det har jag inget svar på, säger Andersson.

Men att man nu sätter fokus på problemet är något som Kommunal välkomnar.

– Man måste belysa att det här är ett problem. Vad kan vi göra för att vända det här? Ingen tjänar på att folk blir sjuka, framförallt inte individen, säger Andersson.

På kommunen har de ingen statistik på hur många som är sjukskrivna på grund av stress. Man känner heller inte igen bilden av att det skulle vara fler sjukskrivna i Vänersborg än någon annanstans.

– Vi har många sjukskrivningar precis som andra kommuner, men de är inte fler än i andra kommuner. Så vi är inte riktigt överens med den bilden som undersökningen visar, säger personalchefen Anna Johannesson.

I TTELA:s övriga bevakningskommuner ser det lite bättre ut. I Trollhättan är det 0,81 procent av invånarna i arbetsför ålder som är sjukskrivna på grund av stress, i Lilla Edet är samma siffra 0,7 procent. Mellerud har den lägsta siffran, där är 0,65 procent sjukskrivna på grund av stress.

ANNONS

Såhär gick undersökningen till

  • Kommunalarbetaren har kartlagt hur många i Sverige som är sjukskrivna för utmattning eller andra stressdiagnoser.
  • De bad Försäkringskassan att ta fram hur många i varje kommun som den 31 december 2015 var sjukskrivna för diagnoser kopplade till stress. Från Statistiska centralbyrån (SCB) fick de antal invånare per kommun i åldern 16-64.
  • Källa: Kommunalarbetaren

    ANNONS