Många skratt med Clowner utan Gränser på Restad gård

På tisdagen besökte Clowner utan Gränser Restad Gård och gjorde en mycket uppskattad föreställning, som lockade till både skratt och applåder. Med små medel kittlade de fantasin och visade att man inte behöver prata samma språk för att ha roligt tillsammans.

ANNONS
LocationRestad gård||

– Vi vet att både barnens och de vuxnas tillvaro på Restad gård består mycket av väntan och oro för framtiden. Alla dagar är likadana och när man inte har något att haka upp dagen på och framtiden är så oviss kan det leda till depressioner, säger Christina Selander från Röda Korset.

”Kul tillsammans” är ett sätt att bryta den monotona vardagen och att de som bor på Restad gård ska ha något roligt att se fram emot. Det är också ett sätt att få människor att lära känna varandra.

– Man behöver få slappna av och skratta ibland. Därför kom vi att tänka på Clowner utan Gränser. De har erfarenhet av att uppträda på flyktingförläggningar ute i världen, så vi kontaktade dem, och de nappade direkt.

ANNONS

Clowner utan gränser vill ge barnen framtidstro

Clowner utan Gränser jobbar med att tillföra skratt, glädje och framtidstro i barns och ungdomars vardag, både med enskilda föreställningar och lägerverksamhet samt med ”prova på” tillfällen. Clownerna skapar förebilder, framtidstro och hoppet om ett annat liv bortom krig och flykt.

Patrik Karlsson är en av clownerna som jobbar med Clowner utan Gränser. Han har jobbat både i Sverige och i flyktingläger i Palestina.

– Ibland räcker det att någon kommer in utifrån. Det är så viktigt att kunna bryta den negativa stressen. Ibland kanske inte föräldrarna har den energin som de behöver för sina barn. Då kan vi komma in med den där lilla energin som bryter. Vi kommer med nya lekidéer som skapar fina minnen för barnen att hålla kvar vid.

Clownerna plockar fram en resväska som är så tung, så tung. Faktiskt så tung att ingen orkar lyfta den, vilket lockar fram många skratt. Plötsligt börjar väskan att låta. Det låter som att någon jamar därinifrån. Clownerna blir plötsligt lite avvaktande, och alla i publiken funderar nog på om det faktiskt är en riktig katt i väskan.

När clownerna väl öppnar väskan är det många barn som vill springa fram och titta. Det visade sig vara tre stycken högtalare som gömde sig där i väskan. Jamandet byts ut mot musik och clownerna visar upp några akrobatiska konster och de jonglerar med käglor.

ANNONS

De enklaste tricken är de roligaste

Ändå är det absolut enklaste som lockar flest skratt.

En av clownerna låtsas som att hon fes mitt i ett akrobatiskt nummer. Hennes partner visar med hela kroppen hur illa det luktar.

– Det enklaste fungerar oftast bäst. Vicka på rumpan kan vara jätteroligt, säger Emelie Andersson, som clownen heter.

Emelies ingång i cirkusen är viljan att kombinera sin akademiska utbildning i internationella relationer med ett mer direkt konkret arbetssätt. Hon hittade andra som höll på med cirkus och började träna med dem.

– När jag hittade Clowner utan gränser var det bara wow, säger hon och knäpper med fingrarna för att illustrera hur alla bitarna bara föll på plats.

Att vara clown kan vara en utmaning, berättar hon.

– Det gäller att hitta tillbaka till sig själv och att hitta barnet i sig själv. Om jag tycker att det är roligt tycker barnen att det är roligt, säger hon med både stort allvar och ett leende.

Clowner som lockar till lek

En liten flicka kommer fram till Patrik och beklagar sig över att ingen kommer när hon frågar om de vill leka kull.

– Men de kanske kommer om jag följer med och frågar? svarar Patrik med ett stort leende.

ANNONS

Snart är hela gräsmattan full av skrattande barn och clowner som leker tillsammans. Barnen får även möjlighet att känna på käglorna, rockringar och övriga redskap som clownerna har med sig.

Patrik instruerar en flicka i tonåren hur hon ska få tallriken att snurra längst upp på en smal pinne.

– Slappna av, slappna av, säger han. Håller man för hårt går det inte.

Han visar lugnt och försiktigt hur flickan ska slappna av i handleden för att få snurr på tallriken. Flickan får snabbt koll på tekniken och tallriken snurrar utan att ramla av pinnen.

Ett annat barn känner på käglorna och ytterligare någon annan känner på de långa pinnarna med tofsar i ändarna. Gräsmattan som nyss var en scen förvandlas till ett myller av barn och vuxna som vill var med och känna och prova.

En flicka undrar om clownen är på riktigt

En liten flicka kommer fram och tittar storögd på Patrik och frågar:

– Är du clown?

– Ja, svarar Patrik, med ett leende.

Flickan tittar förundrat på honom som att hon funderar på om han verkligen är på riktigt, innan hon vänder sig om och går iväg. Patrik utstrålar att han definitivt är på riktigt och att han har lika roligt som barnen.

ANNONS

– När man väl gör det märker man hur kul det är! säger Patrik om sitt jobb.

Kanske gjorde dagens föreställning att några barn fick nya förebilder och kanske någon bestämmer sig för att själv bli clown och hjälpa andra barn på flykt undan krig. Det var iallafall tydligt att dagens föreställning var väldigt uppskattad av både små och stora besökare.

ANNONS