Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jonathan Axelsson (M) och Stefan Kärvling (V) ligger bakom motionen.

M och V lämnar in gemensam motion

På onsdagens kommunfullmäktige kommer en motion om kommunala bidrag att behandlas. Bakom förslaget står företrädare från Moderaterna och Vänsterpartiet. – Vänersborgs bästa är viktigare än ideologiska skillnader, säger Jonathan Axelsson (M).

Det är han och Stefan Kärvling (V) som ligger bakom motionen, som handlar om kommunala bidrag gällande marknadsföring, evenemang och sponsring.

I motionen menar de att vissa av kommunens bidrag är såväl kända som tydliga, exempelvis föreningsbidragen och lokalt aktivitetsstöd, medan bidragen för marknadsföring, evenemang och sponsring har otydliga eller obefintliga regler.

– Det finns många områden där kommunen har avsatt pengar, och motionen syftar till att bringa ordning och reda i det här, säger Stefan Kärvling.

Tanken med motionen är att få till en utredning som kan undersöka hur man kan skapa en större tydlighet och transparens för vänersborgare och kommunens föreningar.

– Det har inte varit riktigt överblickbart, informationen om vad man söka och hur är dålig. Det måste finnas tydligare regler, och besluten ska inte fattas av enskilda politiker, utan genom en större politisk beredning, säger Jonathan Axelsson.

Både han och Stefan Kärvling pekar på det ovanliga i att deras partier samarbetar genom en motion, och tror inte att det har hänt i Vänersborg tidigare.

– Vi har funderat på samma frågor parallellt, och sedan förstått att vi hade gemensamma intressen, säger Stefan Kärvling.

Jonathan Axelsson anser att de båda partierna lokalt ofta delar synen på vad en kommun ska göra och inte.

– Vi tycker båda att kommunens viktigaste prioritet är kärnverksamheten. Vänersborgs bästa är viktigare än ideologiska skillnader.

Motionen kommer att tas upp på onsdagens sammanträde med kommunfullmäktige, som då kommer besluta om ärendet ska remitteras vidare.

– Att det blir en utredning råder det nog ingen tvekan om, men vad den kommer fram till vet vi inte, säger Stefan Kärvling.