Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Får mer pengar. Grundskolan i Vänersborg får 11 extra miljonern kronor det här året. Anledningen är att eleverna har blivit fler än man räknat med.

Mindre extrapengar än nämnden trodde

Nu har skolan fått extrapengar. Men eftersom politikerna tolkar en beslutstext olika det blev flera miljoner kronor mindre än nämnden hade tänkt sig.

TTELA har tidigare berättat om pengarna som barn- och utbildningsnämnden (bun) behöver för att klara av verksamheterna det här året. I februari begärde en enig nämnd att få 14,7 miljoner kronor. Anledningen var att antalet elever i grundskolan 2017 blev större än man först trott, 154 fler elever än nämnden budgeterat för.

Och det fanns pengar undanstoppade. I den budget för 2017 som oppositionen (M, KD, L, V och VFP) fick igenom för ett år sedan sattes det av pengar till bun i fall eleverna skulle bli fler än man räknat med.

Beslutstexten lyder: "Kommunstyrelsens förfogandeanslag utökas med 11 Mkr som ersättning till Barn- och utbildningsnämnden om behov uppstår p.g.a. ökat antal elever. Om antal elever i grundskolan under 2017 ökar med mer än 10 elever (jämfört med BUNs budget 2017) ersätts nämnden per elev med summa beräknad på genomsnittskostnad per plats för motsvarande plats under 2016."

 

Kommunstyrelsen förfogade alltså över pengarna och måste besluta om de ska betalas ut och det gjorde man tidigare i veckan. S, C, MP och SD fick tillsammans majoritet och bestämde att 11 miljoner ska betalas ut.

M, KD, L och V ville att nämnden skulle få 14,7 miljoner.

Som Lena Eckerbom Wendel (M) ser det följer inte kommunstyrelsen kommunfullmäktiges beslut. Även om det avsattes 11 miljoner kronor innebär budgetbeslutet att nämnden ska få ersättning för alla elever som är fler än budgeten, menar hon.

– Den ekonomiska risken skulle ligga på kommunstyrelsen.

Är det inte anmärkningsvärt att en beslutstext kan tolkas på olika sätt?

– Jo, men vi är fritidspolitiker inte jurister. Vi kanske kunde ha formulerat oss tydligare, säger Lena Eckerbom Wendel.

Vad som händer nu vet hon inte.

– Vi får prata ihop oss.

 

Kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S) är tydlig med hur hon tolkar fullmäktigebeslutet.

– 11 miljoner är det som är avsatt, det finns inte mer pengar. Och det är de som har skrivit texten. Jag tror nämnden klarar det, men skulle de inte göra det får de återkomma men då till fullmäktige, säger hon.

Ordföranden i bun Mats Andersson (C) är försiktigt positiv till beslutet.

– Det är ett nödvändigt tillskott. Pengarna ger hyfsade förutsättningar under året, säger han.

Att det verkligen blir 154 fler elever under 2017 är inte säkert menar han.

– Det bygger på prognoser under året, vi vet inte var det hamnar.

Även om det var 154 fler elever i januari, den månad siffran härstammar i från, behöver det inte vara så hela året, elever kan till exempel flytta till någon annan kommun. Men det kan förstås också flytta in fler barnfamiljer.

Och Mats Andersson vill inte uttala sig om hur budgetbeslutet ska tolkas.

– Den saken vill jag inte kommentera, det är fullmäktiges beslut, säger han.