Asylboendet på Restad gård i Vänersborg är landets största, med för närvarande cirka 900 platser. Kommunalråden Marie Dahlin (S) och Gunnar Lidell (M) har larmat till regeringen om att gränsen är nådd för antalet platser i kommunen
Asylboendet på Restad gård i Vänersborg är landets största, med för närvarande cirka 900 platser. Kommunalråden Marie Dahlin (S) och Gunnar Lidell (M) har larmat till regeringen om att gränsen är nådd för antalet platser i kommunen

Ministerbesök på asylboendet efter larm

Kommunalrådens krav på möte om flyktingmottagandet tog skruv. Nu lovar integrationsminister Morgan Johansson (S) att komma till Vänersborg. – Min huvudinriktning är att vi ska sprida ansvaret. Asylboenden måste fördelas mer rättvist, säger han.

ANNONS
|

Hösten 2013 öppnades asylboende på Restad gård, redan då störst i landet med cirka 600 platser. Ett år senare tecknade Migrationsverket avtal om ytterligare 300 platser på Restad gård, och dessa blev nyligen klara för inflyttning.

Det föranledde kommunalråden Marie Dahlin (S) och Gunnar Lidell (M) att kontakta Migrationsverket och regeringen för att larma om situationen. Det finns inga bostäder i Vänersborg, därför blir människor kvar på Restad gård trots att de har fått uppehållstillstånd, kommunen kan inte ha fler platser nu, var deras budskap.

Under hösten avtalade Migrationsverket med två andra entreprenörer om ytterligare 260 platser i Vänersborg.

Ta ansvar

ANNONS

Strax för jul skrev kommunalråden igen och krävde ett möte med integrationsministern.

– Staten måste ta sitt ansvar och bli bättre på att få ut asylboende i bostäder, sa Marie Dahlin till TTELA då.

Nu har ministern hörsammat kallelsen.

– Ja, jag kommer. Jag har börjat titta på datum. Det blir i slutet av februari, men jag kan inte specificera exakt vilken dag förrän jag har pratat med kommunen, säger Morgan Johansson.

Vilket budskap eller besked har du med dig till Vänersborg?

– Att vi ska se över alla möjligheter att få till stånd en mer rättvis fördelning av asylboenden. Migrationsverket ser över om de kan undanta de kommuner som redan har många flyktingar. Det är en väg.

– En annan möjlighet är att minska antalet korta upphandlingar genom att Migrationsverket skaffar fler egna boenden.

"Klar bild"

Morgan Johansson kommer under våren att besöka "ganska många" kommuner med liknande problem som Vänersborg.

– Jag har en klar problembild. Min huvudinriktning är att vi ska sprida ansvaret. Asylboenden måste fördelas mer rättvist.

Marie Dahlin är nöjd över att Morgan Johansson lovat att komma.

– Det är jättebra. Då får han reda på hur situationen är. Hans besked låter positivt, vi får bara hoppas att det blir verklighet snart. Framför allt för deras skull som behöver hjälp. Det handlar om tredje person. Vi får inte tappa fokus, det handlar om att kunna ge ett värd snart. Framför allt för deras skull som behöver hjälp. Det handlar om tredje person. Vi får inte tappa fokus, det handlar om att kunna ge ett värdigt mottagande.

ANNONS

ANNONS