Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

"Modig satsning av Vänersborg"

Spaden har satts i marken. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) var där och hjälpte till. Arbetet med Wargön Innovations nya testanläggning är i gång.

På en leråker på Holmens gamla industriområde i Vargön står det massor av folk. Det är politiker, journalister, arkitekter, projektledare, en rektor och verkställande direktörer. Intresset för den nya test- och demoanläggningen är stort. Mitt i allt står närings- och innovationsminister Mikael Damberg. För dagen med betoning på innovationsminister eftersom det är det hela projektet handlar om – innovation.

– Wargön Innovation passar perfekt in i den satsning som statsminister Stefan Löfven var ute efter när han utnämnde mig till Sveriges första minister med fokus på innovationer. Innovation är något som ska prioriteras i Sverige och det är en viktig och modig satsning som Vänersborgs kommun gör, säger Damberg.

Är det rätt att kommunen går in och finansierar en sådan här verksamhet?

– Ja, jag tycker det. Vi behöver fler samarbeten mellan det offentliga och näringslivet än vad vi har i dag. Vi är ett litet land och för att vi ska kunna hävda oss ute i världen så behövs fler samarbeten.

Att testanläggningen ligger i Vänersborg och Västsverige är positivt.

– Här finns redan stora satsningar och mycket kunskap inom industri och näringsliv. Sedan är regionen redan duktig på lantbruk och skog vilket är positivt eftersom det till stor del handlar om det.

Vad är det då som ska ske inom anläggningens fyra väggar? För att förklara hela kedjan från början: Vänersborgs kommun kommer hyra ut anläggningen till Innovatum fram till hösten 2019. Innovatum i sin tur bedriva verksamhet i lokalen genom att koordinera projekt tillsammans med aktörer som vill utveckla nya miljömässigt hållbara material. Det kan handla om nya material från skogsråvara eller återvinning av till exempel kläder.

– Hela tanken är att vi ska bistå innovatörer och företag att utveckla sina koldioxidsnåla innovationer. Många har inte de ekonomiska musklerna eller vet inte hur de ska komma vidare med sin produkt. Då kan de vända sig till oss, säger Maria Ström, verksamhetsledare på Wargön Innovation.

Den 1200 kvadratmeter stora anläggningen väntas vara klar i april nästa år och kommer ha en processhall och en kontorsdel. Fem personer från Wargön Innovation kommer jobba i lokalerna, som till exempel en projektledare och en kommunikatör. Anläggningen har en beräknad kostnad på 23 miljoner kronor.

– Utifrån innovatörernas produktidé skapar vi sedan ett projekt där vi tittar på, vad som behövs för vidare utveckling, vilken utrustning krävs och hur produkten ska komma ut på marknaden, säger Maria Ström.

Det har varit en hel del kontroverser kring testanläggningen inom Vänersborgs kommun. Den borgerliga gruppen har inte velat bygga och sedan projektet drog igång för fem år till i dag har det varit en krokig väg. Därför såg kommunalråd Marie Dahlin lättad ut.

– Det känns lite äntligen! Jag har fortfarande ett pigg i magen över att det här blir verklighet. Förhoppningen är att det här ska sätta Vänersborg på kartan, helst på världskartan, säger hon.

– Det här är startskottet för Vänersborgs framtid. Planerna med området stannar inte med den här testanläggningen utan vi vill att fler företag ska etablera sig här på Wargöns innovations- och industripark.

Marie Dahlin får medhåll av kommunalråd Bo Carlsson (C).

– Visst, Innovatum hyr av oss till 2019 men jag är inte orolig över att lokalen ska komma att stå tom sedan. Det här är ny och okänd mark men vi måste våga ta steget in i framtiden annars kommer vi ingenstans. Det är helt fantastiskt att kunna hjälpa innovatörer på traven så de kan utveckla och ta fram biologiskt nedbrytbara material. Det här känns så jädra rätt i Vänersborgs kommun.