Moppe kommer lastad med låneböcker

Alice Hamberg och Erik Callstam Larsson har ett annorlunda sommarjobb på rulle. De kör moppe och lånar ut böcker.– Det är väl inte så dumt när biblioteket kommer till dig i stället för att du ska behöva åka dit, säger Alice Hamberg.

ANNONS
|

Den här dagen står de stationerade på Torget i Vänersborg och ska just packa upp böckerna på flaket.

I urvalet finns det allt från barn- och ungdomsböcker till quiz, deckare och bästsäljare. Vi kan se bland annat En man som heter Ove, ett av mysterierna med LasseMajas detektivbyrå och Jens Lapidus Sthlm Delete i sortimentet.

– Vi har själva fått välja vissa böcker från ett visst sortiment. Det är väldigt kul att åka runt med mopeden, prata med folk och träffa nya människor, säger Alice.

Sommarjobbet fick de genom kommunen. De fick ansöka om jobb, skriva och berätta om sig själva och sedan valde kommunen ut vad de skulle placeras. Med tanke på utfallet verkar de väldigt nöjda.

ANNONS

– Jag tror att jobbet passar den som är lite social och gillar att prata. Annars lär man sig att följa rutiner, att planera och att komma upp på morgonen. Det ger nog lite vuxenpoäng, säger Alice och skrattar.

Nu är de inne på fjärde veckan med sitt friluftsaktiga jobb och har redan slagit rekord i utlåningar jämfört med förra året.

– Det går mycket smidigare med allt nu, till exempel att plocka upp och plocka ner.

Förutom Torget besöker de också hamnen i Skräcklan, Ursands camping och Nordkrokens badplats.

På Ursand har det varit störst intresse. Det är många som kan tänka sig att låna en bok, när de ändå tar det lugnt på campingen och badplatsen.

– Det är väl inte så dumt när biblioteket kommer till dig i stället för att du ska behöva åka dit. Många uppskattar det, säger Alice Hamberg.

Det är enkelt att låna, bara att skriva upp sina personuppgifter och mobilnummer, och så är det gratis. Inget krav på lånekort eller att man behöver gå in i någon dator.

Och vädret har varit okej. Det är inte ofta de har fått ställa in på grund av regn. Vid de få tillfällena det vräkt ner från himlen, har de i stället haft andra uppgifter på biblioteket. Då har i alla fall Alice Hamberg fått tid att själv hitta lite läsvärt:

ANNONS

– Jag har faktiskt tagit hem några böcker själv, som jag blev sugen på.

Sedan ser de fram mot en veckas ledighet innan skolan börjar igen.

– Det har varit lagom med fyra veckor och väldigt spännande, jag kan inte tänka mig ett bättre sommarjobb, säger Alice Hamberg.

ANNONS